Am refolosit materiale pentru o mini-fântână arteziană decorativă

1
piese de arteziană
Foto: Francisc Szabo
Francisc Ștefan Szabo, Șimleul-Silvaniei, jud. Sălaj
Dragii mei, În articolul publicat în nr. 11/2012, am propus și recomandat folosirea unui umidificator de aer simplu, ieftin pentru multiplele beneficii ale aerului curat cu umiditate potrivită de 50-60%.
De data aceasta vă spun cum am realizat din obiecte recuperate, elemente din natură, o mini -fântână arteziană, țâșnitoare care este și un umidificator de aer excelent și obiect decorativ deosebit. Cu această mini-fântână înconjurată de elemente din natură: ramuri, plante cățărătoare și iluminat adecvat, putem crea un colțișor de natură în casă, unde ne putem relaxa sau odihni mai bine.
Obiectele și materialele refolosite pentru realizarea fântânii au fost:
 un vas de sticlă albastru de la un umidificator de aer, care s-a defectat din cauza conținutului de calcar mare din apa de robinet (atenție cei care cumpără așa ceva)
 o pompă mică de apă, de la un filtru de acvariu de pești nefolosit, de 5 W
 farfurie de ceramică pentru ghiveci de flori de peste 50 de ani, vopsită maro
 furtun subțire de plastic de 8 mm diametru de circa 30 cm și o apărătoare de ac de la o seringă de unică folosință, pentru confecționarea capului de aspersiune cu găuri de diametru 2 mm (1+4 la capăt și lateral)
 decorațiuni din coardă de viță-de-vie de formă deosebită, pregătite adecvat pentru plantele cățărătoare.
Uneltele și materialele folosite la această lucrare au fost următoarele:
 mașină de găurit electrică cu burghiu cu cap de vidia de 8 mm, pentru găurirea celor două pietre din partea superioară a piramidei de pietre
 adeziv de calitate pentru elementele fântânii.
Confecționarea fântânii are următoarea succesiune: În vasul de apă am pus deasupra o tavă rotundă de plastic găurită în mai multe locuri, ca apa să se poată întoarce în vas. Ghiveciul de plastic prin care trece furtunul se lipește de tavă. Se pun pietrele potrivite în tavă, în jurul ghiveciului, sub formă de piramidă. Pe fundul ghiveciului se pun două pietre, una peste alta, prin care trece furtunul care are la capăt capul de aspersie. Apa țâșnește prin cele patru găuri în toate direcțiile prelingându-se pe pietre și se evaporă parțial. Apa care se evaporă (aproximativ 0,5 l la funcționare continuă) se completează periodic ca pompa de apă să nu rămână fără apă, acest lucru ducând la distrugere. Eu folosesc pentru completare apă de ploaie filtrată, pentru evitarea depunerilor de calcar în pompă. În foto sunt prezentate componentele.
Pentru cei care vor să realizeze o astfel de mini fântână de cameră, neavând componente refolosibile (cum am avut eu) și vor să o obțină la un cost minim, pot da câteva idei utile:
 rezervorul de apă pentru pompă poate fi un taburet demontabil din două părți, gol pe dinăuntru, cu o capacitate de cam 4 l de apă, peste care se pune tava pentru restul fântânii
 suport și rezervor poate fi un ghiveci de flori din plastic, de forma unei cupe de șampanie (preț 10-12 lei)
 pompe de apă submersibile de acvariu se găsesc la magazine specializate în acvarii pentru pești, la un preț de circa 30-50 lei în funcție de performanțe (putere motor 5-10 W și debit care influențează înălțimea de ridicare a apei de 0,6-1,2 m). În total fântâna se poate realiza cu o investiție de aproximativ 50-70 lei, plus muncă și un pic de îndemânare. Credeți-mă că merită, satisfacția finală este totală.
Avantajele realizării acestei mini-fântâni sunt nebănuite inițial:
 aduce frumusețea naturii în interiorul casei și oferă sunetul liniștitor al apei curgătoare, liniște și pace
 praful din aer nu mai plutește, ci se depune
 fântâna în funcțiune, ca și râurile din munți, pădurile, litoralul, minele de sare, produce ioni negativi care neutralizează ionii pozitivi produși de aparatele electrice, electronice (televizor, calculator), precum și poluarea atmosferei. Acest articol dorește să vină în ajutorul celor care visează la așa ceva, dar nu își permit să dea câteva sute de lei pe un obiect care poate să fie și de gust îndoielnic. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Nimic nu se pierde, ci se transforma | Revista Practic idei

Leave A Reply