Am realizat un spalier din fier pentru susținerea viței-de-vie

0
Foto: Mihai Gheorghe
Mihai Gheorghe, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragi cititori,
Aproape că a trecut primăvara și toată lumea robotește prin grădină și curte, inclusiv eu. Vă povestesc cum am făcut un spalier din fier.
Aveam în fața casei trei butuci de viță-de-vie, ridicați pe un spalier de lemn. După 6 ani toți stâlpii erau putreziți în pământ și se puteau prăbuși. Am făcut o mică investiție și am construit un spalier din fier care se poate demonta. Am măsurat cât de lung trebuie să fie spalierul și am cumpărat următoarele profile:
1. Profil pătrat 40x40x2 = 3 bare de 6 m pe care le-am tăiat în 2 și le-am folosit la stâlpii de susținere a spalierului (0,5 m este introdus în ciment turnat în pământ, iar restul până la 3 m formează piciorul spalierului);
2. Profil pătrat 20x20x1,5 = 3 bare de 6 m, pe care le-am tăiat în 2 și le-am folosit la boltă;
3. Profil rectangular 40x20x2  = 2 bare, le-am tăiat în 2 și am folosit 3 bucăți cu care am făcut legătura între picioarele spalierului.
Ca să protejez fierul împotriva ruginii, am vopsit toate profilele cu grund și apoi cu vopsea verde în ulei. Partea de jos a fiecărui stâlp am prins-o în flanșe cu șuruburi de M12x30. Am introdus în ciment o bucată de profil pătrat 40x40x2 mm, lungă de 50 cm, la care am sudat mustăți pentru consolidare în ciment, iar în partea de sus am sudat o flanșe pătrată 120x120x10 mm cu două găuri de 12 mm necesare asamblării cu picioarele spalierului. Bolta spalierului este și ea demontabilă, asamblarea acesteia făcându-se cu șuruburi M8x80 și M8x50. Tot în partea superioară am realizat o plasă de sârmă galvanizată de 3 mm pentru susținerea corzilor de vie. La partea de sus a picioarelor spalierului, ca să nu se acumuleze apa de ploaie în profil, am tăiat câte o sticlă de plastic de 0,5 l și am fixat-o în capătul profilului.
Acest spalier se poate realiza ușor și cu cheltuieli reduse.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply