Am preparat acasă un săpun de portocale, este simplu!

2
sapun
Foto: Georgeta Teodorescu
Georgeta Teodorescu, București
Dragă redacție,
Un săpun natural pentru mâini şi corp acționează ca un balsam pe piele lăsând-o catifelată şi parfumată. Se găsește de cumpărat la Plafar şi la unele farmacii care comercializează şi produse bio, dar ieși mai ieftin dacă-l faci acasă.
Eu m-am gândit să mi-l prepar singură, acasă, în funcție de preferințele mele.
Am folosit uleiuri vegetale care se găsesc de cumpărat prin toate supermarketurile, suc proaspăt de portocale şi sodă caustică fără de care procesul de saponificare nu poate avea loc.
Pe un cântar electronic am cântărit uleiurile şi sucul proaspăt stors de portocale, apoi, echipată cu un halat cu mâneci lungi, mănuşi de cauciuc şi ochelari de protecție am cântărit soda. Pe balcon, cu geamul larg deschis, am pus soda puțin câte puțin în sucul de portocale (într-un ibric sau un borcan de sticlă) şi am amestecat cu o spatulă de lemn ca să se dizolve complet. Căldura care se dezvoltă prin topirea sodei caustice face ca ibricul sau borcanul să fie extrem de fierbinți. Se lasă pe loc să se răcească  până la călduț.
Între timp am încălzit uşor uleiurile pe baie de aburi, le-am pus într-un lighenaş gros de plastic şi am turnat peste ele puțin câte puțin soda topită amestecând continuu cu spatula de lemn după care, pentru 5–8 minute cu pauze scurte am amestecat compoziția cu un blender pe care nu-l mai folosesc în bucătărie. Când compoziția s-a legat ca o budincă moale, am presărat coaja rasă dinainte de la portocale, conținutul a două pliculețe de ceai de portocale, 1 lingură ulei de ricin cumpărat de la farmacie şi am amestecat cu spatula de lemn.
Am turnat compoziția într-o cutie de plastic rămasă de la înghețată şi am pus capacul.  După 24-48 de ore, timp în care procesul de saponificare a continuat, am scos săpunul din cutie prin răsturnare, l-am tăiat şi l-am lăsat la aer cam 4–6 săptămâni să se usuce.
Eu las săpunul să se usuce bine, astfel mă spăl cu el timp îndelungat, deoarece, fiind bine uscat, nu se consumă repede şi fac o economie importantă. Decorat cu o bentiță de hârtie colorată am oferit în dar şi celor dragi.
Atenție! Toate vasele pe care le folosiți la prepararea săpunului, le spălați bine, adăugând și 1-2 linguri oțet alimentar pentru neutralizarea sodei și le puneți deoparte, refolosindu-le numai în acest scop! De asemenea, nu uitați să vă protejați ochii, fața, mâinile și corpul începând de la cântărirea sodei caustice până la finalul procesului de preparare a săpunului.
Vă puteți prepara propriul săpun în funcție de preferințe schimbând sucul de portocale cu alt suc de fructe sau legume, sau cu apă plată, sau cu lapte, sau cu infuzii de plante şi la sfârşit adăugați în el ulei de ricin, câteva picături de uleiuri esențiale preferate, argilă, miere, tărâțe, petale de trandafir, frunze de mentă etc.
Puteți folosi şi alte combinații de uleiuri vegetale, dar fiți atenți, fiecare ulei are un indice de saponificare, de aceea trebuie făcut un calcul ca să obțineți cantitățile de lichid (apă, suc, lapte, infuzii) şi sodă caustică ce trebuie folosite.
Săpunul se prepară la rece, nu pe foc, uleiurile şi soda topită să fie călduțe! Ca să vă reuşească săpunul trebuie folosită sodă caustică 100% pură.
Dacă aveți o piele sensibilă sau vreți să vă spălați şi copiii cu acest săpun, vă recomand să nu puneți în el uleiuri esențiale, deoarece pot declanşa alergii.
Mult succes!
Rețeta mea de săpun cu portocale
300 g – ulei de palmier
100 ml– ulei
de măsline din turte
100 ml – ulei
de porumb presat la rece
190 ml – suc natural
de portocale
66 g – sodă caustică

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum reciclezi hainele | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum ne revenim dupa excese | Revista Practic idei

Leave A Reply