Am placat pereții exteriori cu piatră de râu

1
Foto: Aurel Zanfir
Aurel Zanfir, Urlați, jud. Prahova
Dragii mei prieteni,
Vă trimit acest articol despre realizarea unei scări de lemn, lucrare făcută de mine pentru un client și despre placarea pereților exteriori ai magazinului.
Pentru scară am folosit 5 dulapi de 4 m/5 cm/22 cm lățime, 7 scânduri de 10 cm grosime/4 m lungime/35 cm lățime, 2 pătrați 5/5 cm, șuruburi. Dulapii i-am tăiat la circular pe dimensiunea dorită, i-am tras la abricht pentru a se îndrepta, apoi i-am șlefuit pentru finețe. Mâna curentă am realizat-o din cei doi pătrați, supuși aceluiași procedeu de mai înainte și apoi cu freza cu diferite modele i-am dat forma.
Am șlefuit fiecare treaptă după o îndelungată delimitare, tranșare și prindere în contururile prevăzute și apoi prinse în șuruburi. La rândul lor și mâna curentă și contrele treptelor le-am prins în șuruburi. Am mai șlefuit eventualele deformări și scara a fost gata în 4 zile. În vorbe totul pare simplu, dar a fost de muncă. Era rumeguș de trei feluri, praf, căldură excesivă etc. În schimb eram mai încântat cu fiecare bucățică pe care o prindeam. La fel de încântat a fost și proprietarul scării, deoarece din magazinele de specialitate ar fi cumpărat-o la un preț dublu și la o calitate îndoielnică (aceasta a costat 1.500 lei cu materialele mele și manopera inclusă).
Placarea cu piatră a pereților exteriori ai magazinului a fost ceva deosebit. Ne documentaserăm de la niște pietrari bătrâni cum se sparge piatra pe nervuri pentru a ieși felii, dar erau doar teorii.Într-o duminică, înarmați cu găleți, daltă, ciocan și multă voioșie, am plecat cu soția spre munte, pe albia râului Doftana, aproape de barajul Paltinu. Puteam să cumpărăm de la diverse persoane care aveau de vânzare la poartă, dar n-am vrut. După scurte căutări am găsit locul perfect și am început căutările: unele pietre erau frumoase, dar la atingerea cu ciocanul se sfărâmau, altele nu voiau să se spargă, altele erau perfecte, și așa, cu răbdare, am strâns un portbagaj plin.
În ziua următoare a început placatul, mai întâi am cioplit pereții, deoarece aveau vopsea, am făcut amestecul din ciment și adeziv și fiecare piatră și-a găsit locul. A fost migălos, vecinii veneau și ne întrebau de unde le-am cumpărat și se minunau când le spuneam că sunt „culese“ de noi, dar a ieșit superb. După ce s-a uscat puțin peretele, am umplut rosturile cu material și apoi cu vopsea neagră am pictat efectiv liniile dintre pietre. Toată această lucrare a fost realizată de mine. Pentru alte informații pot fi contatat pe adresa str. Zambilelor, nr. 34, Urlați, jud. Prahova, cod 106300, tel. 0721.782.290.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply