Am obținut Canna indica din semințe

0
floare in jardiniera
Foto: Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Cu un an în urmă, în februarie 2013, am făcut un experiment pentru obținerea de plante de Canna Indica din semințe recoltate în 2012 și am reușit. Citisem despre acest lucru într-o carte. Doresc să vă explic cum am procedat.
Dar, mai întâi, vă spun câte ceva despre această plantă. Canna indica este originară din Indiile americane, numită popular trestia cu flori, iar în unele locuri belșiță. Este o plantă de climat tropical umed cum este în Indiile americane, Asia sau Africa. Este o specie perenă cu rizomi ce crește înaltă de 1-2 m, cu aspect stufos și frunze foarte mari ca de banan, dându-i o ținută aristocrată. Frunzele pot fi verzi, arămii sau cu striațiuni. Florile sunt mari, așezate solitar în vârfuri formând spice terminale. Culoarea florilor este variată, în funcție de specie sau soi, cele mai multe fiind roșii, însă sunt și roșu-gălbui, oranj simplu sau oranj cu pete și pistrui. Sunt mulți hibrizi cu o varietate de nuanțe și tulpini puternice. Ei reprezintă materialul săditor pentru înmulțire. Fiind o plantă semirustică, rizomii se scot toamna după prima brumă care ofilește frunzele. Deplantarea prea devreme nu este indicată. Rizomii pot rămâne cu o parte din balotul de pământ pe ei, dar se vor usca pentru a evita mucegaiul. Depozitarea se face în încăperi reci, cu temperatura de 5 până la 7 grade Celsius, la întuneric și stratificați în nisip sau pământ nisipos uscat. Rizomii se pot păstra și în beci sau în șanțuri sau gropi, dar bine adăpostiți pentru că o temperatură mai joasă de 3 grade Celsius îi afectează, se înnegresc sau se brunifică și nu mai au putere de încolțire.
Unele specii de Canna produc semințe formate după trecerea florilor în capsule care la maturitate crapă. Semințele sunt mari, cât bobul de mazăre, cu tegumentul (coaja) de culoare neagră și foarte tare. Ele se păstrează în flacon uscat la frigider, pe ușă sau în alt loc uscat și rece. Pentru a obține plante din semințe se procedează astfel: înainte de 15 februarie, semințele care se vor semăna se țin o săptămână în apă călduță constant, după care se pun la încolțit în ghivece, jardiniere sau alte vase cu pământ de grădină ușor nisipos și se țin la temperatura de 18-20 grade Celsius și după răsărire încă 2-3 săptămâni. Mențineți constantă umiditatea acoperind ghiveciul cu geam, folie sau PET. Semințele răsar după circa 18-20 de zile, dacă au fost puse la adâncimea de 2-3 cm, câte 2 semințe la cuib. Pe măsură ce plantele cresc, se mărește cantitatea de apă, dar când pământul s-a uscat. De asemenea, pe măsură ce cresc, plantele se trec în spații cu temperatură mai joasă pentru călire, adică adaptare la mediul exterior. Se scot afară cu vasul în care au crescut după trecerea pericolului de brume sau îngheț. Ele pot crește și înflori în vas dacă au spațiu sau se transplantează cu balotul de pământ. În experimentul meu am lăsat plantele să se dezvolte în jardiniera în care le-am semănat. Au fost 3 plante care au crescut destul de bine, udate regulat și cu măsură. În luna iulie-august aveau înălțimea de 1 m și au înflorit, lucru la care nu mă așteptam. Deși citisem că plantele obținute din semințe fac flori mai reduse, eu nu am remarcat acest fapt, pentru că erau asemenea cu cele ale plantelor obținute din rizomi. Obținerea plantelor de Canna din semințe este mai dificilă decât prin cultivare prin rizomi, însă în caz de accidente la păstrarea rizomilor, metoda reprezintă o alternativă de a avea plante și flori în același an.
Vă recomand să nu tăiați florile trecute de Canna, oricare ar fi soiul, pentru că sub petalele ofilite ale florilor se formează boboci noi pentru alte flori (cum este și la leandru). Curățați cu mâna petalele ofilite și cu răbdare, doar pentru toaletizarea spicului floral. Dacă sub petale nu găsiți nicio formațiune, atunci se taie axul uscat. În cazul în care constatați pe reversul frunzelor păianjenul plantelor, folosiți Nissorun. Pentru păduchii verzi folosiți orice insecticid. Am atașat mai multe fotografii pentru exemplificarea celor povestite, printre care se află și o poză cu Canna din semințe. Ofer semințe de Canna doritorilor la preț modic (4-5 semințe la 1 leu + timbre de 2 lei pentru plic). Dacă doriți, scrieți pe adresa mea: Gheorghe Cojocaru, str. Nicolae Titulescu nr. 435, Drăgănești-Olt, jud. Olt, cod 235400. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply