Am o preocupare profitabilă: bijuteriile hand-made

2
Foto: Florentina Irimia
Florentina Irimia, București
Dragi cititori,
În această scrisoare vreau să vă povestesc cum am început să mă interesez
de confecționarea bijuteriilor, mai întâi de nevoie și apoi din pasiune. Astă-primăvară m-am lovit de dificultatea de a pune în acord un buget redus cu dorința de a oferi persoanelor dragi din preajma mea cadouri frumoase. Mi-ar fi părut rău să treacă Mărțișorul sau Ziua Femeii fără să le dovedesc prin mici atenții că mă gândesc la ele.
Văzând că oferta din comerț se reduce la obiecte banale sau/și scumpe, nici măcar întotdeauna de bun gust, m-am hotărât să încerc și eu, după exemplele din Practic-Idei, să confecționez bijuterii. Nu mai făcusem niciodată așa ceva. Astfel că am răsfoit toate revistele din ultimii ani, căutând articolele pe această temă, cum ar fi cele din numerele 4/2010, 5/2010, 1/2011 și altele. Apoi am făcut o listă cu ceea ce îmi trebuia pentru a începe, urmând sfaturile din articolele citite.
Am vizitat magazinele de tip hobby care vând astfel de accesorii și am făcut o comparație între ofertele lor. De existența unora dintre ele aflasem chiar din numere mai vechi ale revistei. Despre altele am aflat vizitând târgurile de produse handmade. Am căutat pe internet magazinele specializate, care sunt foarte numeroase și care au un sortiment foarte mare de mărgele și accesorii.
Avantajul magazinelor fizice este că poți cumpăra cantități mici și pe loc, dacă ești nerăbdătoare să te apuci de lucru. Poți cere sfaturi vânzătoarelor asupra produselor expuse și poți discuta chiar cu celelalte cumpărătoare, mai experimentate.
Magazinele virtuale vând marfă în cantități mai mari și condiționează acceptarea comenzii de o valoare minimă, iar coletul sosește în cel puțin 7-10 zile. Avantajele acestor magazine ar fi prețurile sensibil mai mici și reducerile acordate la valori mai mari ale comenzilor, care nu sunt deloc de ignorat.
Lista de materiale și accesorii necesare:
mărgele de sticlă, ceramică, plastic, lemn, piatră semiprețioasă etc.
gută, elastică sau inextensibilă, ață cerată, șnururi de piele, panglici
sârmă cu memorie
ace cu buclă și ace cu gămălie
lanțuri și zale de diferite mărimi
piese intermediare, distanțiere, căpăcele, conectoare
închizători (pentru brățări sunt de preferat închizătorile în T)
capete de șnur sau panglică
tortițe pentru cercei
ace-suport pentru broșe
unelte: clește cu fălci rotunde sau plate, clește de tăiat sârmă – se găsesc într-un set pentru începători sau se vând separat, la bucată.
Primele modele pe care le-am confecționat au fost cercei din mărgele de diferite dimensiuni, înșirate pe o tijă cu gămălie și apoi conectate de tortiță printr-o za simplă. Pentru variație, am folosit și accesorii metalice ca fluturi, flori, frunze. Am încercat să nu execut același model de două ori, mai ales că multe dintre perechile de cercei au fost pregătite pentru prietenele și colegele de clasă ale fiicei mele, Cristina, și doream ca fiecare să aibă modelul ei unic.
Brățările se pot confecționa foarte ușor înșirând mărgele de diferite dimensiuni, materiale și culori pe gută elastică. De asemenea, sunt ușor de făcut brățările din mărgele mici, înșirate pe sârmă cu memorie (păstrează forma de cerc), ca acestea din fotografiile mele.
Colierele pe care le-am făcut din porțiuni de lanț alternate cu mărgele s-au bucurat și ele de un deosebit succes, ca și mărgelele de lemn înșirate pe o panglică. Foarte simplu se compune un colier dintr-un șnur de piele și 3-5 mărgele de dimensiuni mai mari.
Lucrând, am spus și eu la fel ca și cititoarele Practic(e) ale căror scrisori le-am menționat, poți face orice cu pasiune, răbdare, puțină îndemânare, iar creativitatea poate face minuni. Încet-încet, am căpătat experiență și am încercat și alte modele și tehnici, mai complicate, folosind informațiile găsite pe site-urile de specialitate. M-am bucurat că pot să-mi confecționez accesorii potrivite cu ținutele mele, că pot dărui obiecte unice, personalizate și că îmi petrec timpul liber într-un mod foarte plăcut și util.
Vă doresc o vară frumoasă și plină de satisfacții! Spor în tot ce meșteriți!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Reciclare creativă: neoane, cutii | Revista Practic idei

  2. Pingback: Bijuterii handmade | Revista Practic idei

Leave A Reply