Am investit bani și muncă, dar acum avem toate utilitățile

0
Foto: Constantin Diaconu
Constantin Diaconu, loc. Orlești-Silea, jud. Vâlcea
Dragă redacție,
De multă vreme nu v-am mai scris despre renovările făcute de noi în gospodărie, dar să nu credeți cumva că am stat degeaba. În timpul în care nu v-am mai scris am adus gazele naturale în casă și ne-am instalat și o centrală pe gaze. În acest fel avem mai ieftin și mai ușor apă caldă la baie și bucătărie, fără a mai fi nevoie să facem focul în centrala pe lemne.
Investiția a fost mare, vreo 7.000 de lei, dar merită, în comparație cu butelia de la aragaz care costă foarte mult și aveam nevoie de 2-3 butelii lunar, mai ales în perioada de toamnă când pregăteam foarte multe conserve pentru iarnă.
Ne-am racordat la rețeaua de canalizare, lucru care a fost destul de greu de făcut, deoarece a trebuit să spargem betonul prin curte, pe lungime de 40 m, pentru a ajunge la cele 2 fose septice. Mai mult, în curtea din spate se strângea apă de pe toate construcțiile ce le aveam acolo și nu era niciun fel de posiblitate de scurgere, așa că racordarea la canalizare a însemnat foarte mult. Acum am instalat țevi din PVC pentru asta și suntem mulțumiți.
Canalizarea cu țevi cu tot ne-a costat vreo 17.000 lei, dar merită din plin, pentru că nu ne mai economisim apa la baie, de teamă că se umple haznaua pe care trebuia să o golim de 2-3 ori pe an. Așa că și canalizarea a fost o mare realizare a noastră.
Am început lucrările și în curtea din spate, cea de păsări și porci. La început am dorit să avem un WC de curte modernizat. L-am zidit, l-am tencuit, i-am făcut și acoperiș, deși se află sub aplecătoarea unde ținem lemnele pentru iarnă, tăiate și stivuite frumos.
Am încercat să cumpăr o oală WC de grădină cum se zice, dar nu am găsit la magazinele unde am căutat și am aflat că ar costa 120 lei. Am găsit o soluție mult mai ieftină și mai la îndemână. Am zidit cu cărămidă pe placa de la bazin și am tencuit cu ciment. În loc de oală am pus o găleată de plastic pe care am dat 30 lei. I-am tăiat frumos fundul cu o pânză de bomfaier, am fixat cărămizi pe lângă ea, apoi i-am pus capac de WC cu prețul de 20 lei. L-am fixat bine să nu se miște, dar am luat în calcul că o să trebuiască vreodată schimbat și i-am lăsat posibiltatea să-l desfac ușor. Am pus gresie și faianță, rămasă de la renovarea băii și bucătăriei, jos pe lângă scaun și pe pereți. Ușa am realizat-o dintr-o ușă de debara. Am dat cu var pe fațadă și totul arată bine.
Tot din cauza apei care nu avea unde se scurge și băltea mult timp în curte, au putrezit pilonii de la gardul din curtea păsărilor. De aceea am cumpărat 3 saci cu ciment și am făcut noi bolțari. Au ieșit cam 26-27 bucăți dintr-un sac. Am avut nevoie de vreo 400 de bucăți, deoarece gardul pe care doream să-l zidim are vreo 13,5 m. După ce ne-am asigurat de bolțari, ciment, balast, fier-beton, scânduri pentru cofraj, ne-am ocupat  de demolat gardul din scânduri și așa prea vechi.
Am săpat și turnat fundația, după ce am decofrat am zidit, apoi am turnat stâlpi de beton din doi în doi metri, pentru a fi siguri că nu avem probleme, adică să se lase sub greutatea acoperișului pe care urma să-l facem.
Am turnat centură cu etrieri din fier-beton. Fierul-beton de la stâlpii turnați a avut două întrebuințări: una de a ține gardul bine, iar cea de-a doua a fost că l-am lăsat mai lung din centură în sus și cu el am legat căpriorii acoperișului pentru rezistență și siguranță.
Odată gardul terminat, am cumpărat 15 căpriori, 20 foi de tablă ondulată, 60 scânduri de 4 m, 150 bucăți holzșuruburi pentru tablă și într-o singură zi am făcut acoperișul. Totul a fost gata în 8 zile.
Am luat alți 35 saci cu ciment și am turnat jos, sub aplecătoare, dar și în toată curtea păsărilor. Sub acest acoperiș am făcut un coteț mic pentru purcei, încap până la 8-10 purcei de 5-6 luni, și lângă el a rămas un spațiu pentru depozitarea bălegarului de la porcii mari, dar și de la cei mici. Am rezolvat și această lucrare cu 12 zile de muncă brută la zidit și betonat și cu 3.000 lei cheltuiți, dar am terminat o lucrare care va rezista peste ani.
Am un sfat pentru cei care vor să-și facă anumite lucrări, să consulte mai mulți meseriași, dar nu din cei care s-au făcut peste noapte, ci din cei adevărați, pricepuți. Meseriașii buni sunt cei recomandați. Rețineți că prețul lucrării se negociază mult. Materialele trebuie luate treptat și de la depozite unde se asigură transportul gratuit. Fiecare leu rămas poate fi folosit la altceva. Pentru partea lemnoasă de la acoperișuri se poate negocia prețul în târgurile săptămânale, de unde puteți cumpăra și unde vi se asigură transport gratuit.
Spor la tot ce construiți sau renovați, sănătate și toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply