Am înmulțit violetele

0

Fănica Doina Țană, Brăila
Stimată redacție,
Am rămas aceeași cititoare fidelă a revistelor Practic, pe care le aștept în fiecare lună cu multă nerăbdare, deoarece cu ajutorul lor am mereu un sprijin, o vorbă bună și multe de învățat, dar mai ales am în fiecare sezon flori frumoase, pe care le iubesc dintotdeauna.
Aș sta toată ziua lângă ele și le-aș admira. Cu ajutorul revistei am salvat și am înmulțit multe flori. Am aplicat multe metode prezentate de cititorii revistei și mereu am fost mulțumită de rezultatele obținute. De la Marian Militaru din jud. Constanța, în nr. 8/2008 am învățat cum să înmulțesc violetele și să le țin la lumină din plin, dar să le feresc de soarele direct care provoacă arsuri pe frunze. Ud fiecare plantă cu mare grijă, doar în farfurie sau ghiveci, având grijă să nu stropesc frunzele.
Prin îngrășământ Vita Flora o dată pe săptămână, după instrucțiunile de pe sticluță și cu apa în care au fiert ouăle după ce s-a răcit ori cu ceaiul rămas de la micul dejun. Și Cristinei Boldizsar, Oțelu Roșu, jud. Caraș Severin, (nr. 7/2008) i-am urmat multele sfaturi. De aceea am început pe sezonul rece să pun violetele pe pervazuri mai ales unde am ferestrele spre est. Am înmulțit și eu violetele după sfaturile dânsei și așa mi-am permis să dăruiesc copiilor mei și multor prietene. Am pus frunze de violete africane în apă sau am despărțit puiuții de planta mamă în orice sezon al anului. Frunzele ținute în apă le-am plantat când au avut câteva rădăcini, în pământ de pădure amestecat cu pământ de florărie, în ghivece mici. Am învățat de la Maria Stafi din Roman, jud. Neamț, în nr. 6/2008 să țin violetele la temperatura de 20-22 grade Celsius și în spații cu multă lumină filtrată, de aceea iarna fiind puse pe pervazul geamurilor și cu caloriferele deschise totul este bine.
Marinela Popescu din jud. Olt în nr. 8/2008 m-a învățat multe despre crăciunel sau cactusul de Crăciun, cum i se mai spune popular. Are nevoie de lumină, dar nu de mult soare. Este o plantă mai puțin pretențioasă în privința solului. Udarea o fac moderat atunci când pământul se usucă la suprafața ghiveciului. Am mare grijă când planta are boboci să nu o mai mișc din locul ei, altfel nu mai înflorește. Iarna le țin lângă lumină, la geam, iar ele fac multe flori roșii și roz. Ud cu apă fiartă și răcită în care pun câteva picături de oțet. Cactușilor le trebuie lumină intensă. Cei luminați dinspre partea de sud sunt mereu mai bine crescuți decât restul. Lumina este principala responsabilă pentru înflorirea multor specii. Condiția pentru a înflori este să fie expuși pentru cât mai mult timp la lumină de intensitate mai mare. Iarna se udă puțin și rar. Cactușii se înmulțesc prin semințe și butași. Poți semăna oricând, dar cel mai bine primăvara în lădițe sau ghivece nu prea înalte și dezinfectate. Dacă adăugăm în apa cu care udăm soluții nutritive, vor avea un efect benefic și stimulativ asupra fiecărui cactus. Mulțumesc pentru sfaturile cititorilor revistei Practic Idei și promit să revin cu vești.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply