Am fost chiar în țara unde locuiește Moș Crăciun

0
Foto: Elena Ramona Lazăr
Elena Ramona Lazăr, loc. Dobriceni, com. Stoenești, jud. Vâlcea
Dragi cititori,
Vreau să vă povestesc despre vacanța mea în Finlanda, țara unde locuiește Moș Crăciun. De fapt, țara lui Moș Crăciun este în provincia Laponia, regiunea nordică a Finlandei, care se suprapune și peste nordul Suediei și Norvegiei.
În anii ‘50, în orașul Rovaniemi – reședința Moșului – s-a creat de la zero tot ceea ce înseamnă amenajare turistică, având în prezent un Moș Crăciun ce locuiește permanent acolo, împreună cu tot staff-ul său: reni adevărați, Crăciuniță, chiar are o adresă unde copiii îi pot scrie dorințele lor; la începutul dezvoltării acestei industrii a lui Moș Crăciun, copiii chiar primeau cadouri, dar acum, fiindcă numărul cererilor este foarte mare, nu mai știu dacă mai primesc sau nu.
Pe de altă parte, Finlanda este “Țara celor 1000 de lacuri”, deși, vă pot spune din surse sigure, au peste 88.000 lacuri, este țara unde s-a inventat sauna (au peste 1,6 milioane saune), cea mai împădurită țară din Europa (circa 75% din teritoriu este acoperit cu păduri) etc.
Vizita mea în Finlanda (sau Suomi – în finlandeza) s-a datorat faptului că, fiind studentă la Facultatea de Geografie și membră a European Geography Association (EGEA), am putut pleca la un Congres de Geografie organizat de Finlanda în Helsinki – capitala Finlandei, în perioada 8-13 martie 2010. Acolo am vizitat orașul Helsinki, Parcul Național Nuuksio, am fost pe țărmul Mării Baltice, în orașul Espoo, lângă Helsinki, am făcut și o plimbare pe un lac înghetat și multe alte lucruri.
Helsinki este un oraș frumos, cu ieșire la Marea Baltică, cu o arhitectură tipică țărilor nordice (case de lemn, frumos vopsite în culori tradiționale crem-gălbui, diverse nuanțe de roșu etc., construcții masive); se observă de asemenea influența rusească (Finlanda a fost sub ocupație rusească) în arhitectura orașului (de exemplu Catedrala Rusă Sfântul Ioan așezată pe o colină în centrul orașului, la circa 100-150 m de portul turistic al orașului, Helsinki mai având un port, mai mult comercial).
Într-una dintre zilele de Congres a fost organizat un “Târg Cultural”, noi fiind rugați în prealabil să aducem de acasă mâncăruri și băuturi tradiționale pe care să le expunem (așa cum am făcut și noi) la târg; am fost aproximativ 15 țări participante. Am fost trei români și am avut pe masă cozonac, mucenici, cârnați oltenești, slăninuță, piept de porc afumat, cașcaval afumat de la Sibiu, ciocolate românești, vin roșu, țuică, afinată, vin rose de casă. Toți au fost încântați, le-a plăcut foarte mult prezentarea noastră, mai ales că a fost cea mai bogată.
În Helsinki am mai vizitat Catedrala Luterană, o construcție impunătoare, străjuită de-o parte și de alta de două clădiri aproape identice, una adăpostind clădirea Senatului, iar cealaltă Universitatea. Catedrala Rusă este la fel de grandioasă ca și cea Luterană (protestantă), construită în stilul specific rusesc. Finlandezii sunt oameni modești, deși ar avea destule motive să nu fie așa, dintre care vă dau unul singur: nivelul de trai este unul dintre cele mai ridicate din Europa; sunt sociabili, primitori și cumsecade. Finlandezii spun că ciocolata lor e cea mai bună, mai bună decât cea belgiană sau elvețiană pentru că ei folosesc lapte natural și nu praf (chiar este foarte bună).
Vă scriu și câteva cuvinte și expresii în finlandeză, fiindcă nu se știe niciodată unde vă poartă pașii și să fiți pregătiți: Da – Kylla; Nu – Ei; Bună – Hei!/ Moi!/ Terve!; La revedere – Nakemiin!; Mulțumesc – Kiitos!; Bună dimineața – Hyvaa huomenta; Bună ziua – Hyvaa paivaa; Bună seara – Hyvaa Iltaa; Te iubesc – Rakastan Sinua.
Dragi cititori, Finlanda este o țară frumoasă, merită vizitată, dar ca frumusețe naturală și peisaje, relief, vă pot spune cu mâna pe inimă că România este cu mult mai frumoasă. Toate cele bune și să dea Dumnezeu să prețuim mai mult această țară în care trăim!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply