Am făcut schimb de flori și de informații prin revistă

1

boaca1Gabriela-Mariana Boacă, Crivadia, jud. Hunedoara
Dragi cititori,
Vă scriu câteva rânduri despre dragostea mea pentru flori.
Iubesc florile de când eram mică, dar trecând anii a trebuit să mă ocup de altele și să le neglijez puțin. Asta s-a întâmplat până în momentul când am descoperit revista Practic-Idei, mai exact în luna iulie acum 2 ani și a fost dragoste la prima vedere. De atunci o aștept cu mare nerăbdare lună de lună.
Datorită sfaturilor găsite în revistă am aflat ce îngrășământ se folosește și la ce interval de timp, ce pământ trebuie pentru anumite specii, ce denumire au florile, cum se înmulțesc, cum se curăță trandafirii pentru a stimula a doua înflorire.
Mare mi-a fost uimirea când am aflat că se poate face schimb de flori între cititori și am îndrăznit să scriu și eu o mică scrisoare în nr. 4/2009 la pg. 91, în urma căreia am obținut plante. Le mulțumesc din suflet, pe această cale, celor care m-au contactat și mi-au trimis colete la schimb cu ale mele, doamnelor Florina Șerban din Teleorman, Nicoleta Tiron din Tulcea, Mirela Jiano din Dâmbovița, Lenuța Carp din Vaslui, Carmen Chiș din Satu Mare, Liliana din Hunedoara și Ermina din Constanța. Datorită acestor minunate doamne mi-am îmbogățit colecția de flori și sper ca pe viitor să mai corespondez și cu alte persoane.
Dintre florile mele fac parte cactuși – 13 specii, limba-soacrei, crăciunițe, urzicuțe, gloxinii, bonsai, kalanchoe (alb, galben, roșu, roz, portocaliu, mov) crini, mușcate drepte și curgătoare, steaua-șerifului, marantă, achimenes mov, Aloe vera, fuchsii, begonii drepte și curgătoare, crin verde și verde cu alb, campanula, violete de Parma, asparagus, impatiens (alb, roșu cu alb, roz cu floare simplă și roz și vișiniu cu floare bătută),  episcia, mărul ui Adam, ovăz de cameră, lacrima Maicii Domnului, hoya (cerica) etc.
Am și flori de grădină: trandafiri, gladiole, lalele, zambile, crini imperiali, dalii înalte, bujori, lăcrămioare, garofițe, mac californian, lupin, gura-leului, ochiul-boului, crăițe, zorele cățărătoare, margarete, crizanteme, primule, gălbenele, balsamină, flori-de-piatră, floarea-tigrului, steluțe, bănuț, caprifoi, moțul-curcanului, phlox, căldărușe și multe altele.
Vă descriu și două tipuri de plante care îmi plac foarte mult pentru că sunt pline de flori mai tot anul: impatiens și fuchsia.
Impatiens (sporul-casei) este o plantă decorativă prin flori simple sau bătute, de multiple nuanțe, care nu suportă soarele direct, de aceea se ofilește foarte repede vara când zilele sunt foarte călduroase; chiar dacă are apă suficientă, ea preferă locurile mai umbrite. Atenție, dacă este pălită rău din cauza soarelui, nu puneți apă imediat plantei, căci se opărește și moare, ci turnați apă stătută de pe o zi pe alta și nu rece.
Înmulțirea se face prin semințe (dar nu la toate speciile) și prin butași puși în pahare cu apă, dar astfel încât să nu atingă fundul vasului căci putrezesc foarte repede, sau puși direct în pământ. Impatiensul face flori mai tot anul, chiar și iarna, dacă este ținut în casă la cădură și lumină și dacă toamna nu i s–au scurtat lăstarii, dar nu rezistă la temperaturi scăzute. I se poate administra îngrășământ săptămânal sau la două săptămâni în sezonul cald.
Fuchsia (cerceluș) este o plantă cu flori foarte frumoase, simplă sau duble, de culori diferite. Eu am alb cu roșu și roșu cu grena, simple și alb, roz, grena cu vișiniu foarte închis bătute.
Este o plantă care iubește lumina, dar nu îi place soarele direct din cauza căruia îi cad frunzele foarte repede, îi pică și bobocii dacă nu are suficientă umiditate sau dacă este mutată dintr-un loc în altul în momentul în care aceștia au început să apară. Vara trebuie udat zilnic cercelușul cu apă stătută și chiar pulverizat cu apă pe frunze. I se administrează îngrășământ o dată la 2 săptămâni, eu folosesc Vitafora și cercelușii au fost plini de flori de la începutul verii și până toamna târziu.
Înmulțirea se face prin butași de tulpină tineri (nu lemnoși, căci nu se prind) puși în pământ sau în apă până fac rădăcini, la începutul toamnei când temperaturile sunt mai scăzute și facilitează înrădăcinarea. Iarna intră în  repaus și se udă foarte rar.
Sănătate și multă putere de muncă întregului colectiv redacțional cât și tuturor colaboratorilor și admiratorilor revistei.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Buna ziua! Sunt o iubitoare de flori care va roaga sa dati mai multe detalii despre fuchsia! As vrea si eu sa prind aceasta planta… cum se inmulteste?multumesc

Leave A Reply