Am două flori preferate: bougainvillea și passiflora

4
Foto: Ionela Alb
Ionela Alb, loc. Seredeiu, jud. Sălaj
Dragă redacție,
Bougainvillea sau floarea de hârtie are flori prupurii, roz, mov, roșii, albe, portocalii. Eu mi-am adus din Grecia anul trecut, una roz. În Grecia nu poți vedea un peisaj mai frumos pe timpul verii, fără impresionantele bougainvillea.
Anul trecut, când am fost în Grecia, cele mai multe flori de hârtie le-am văzut în Insula Egina la Sf. Nectarie. Bougainvillea se dezvoltă bine în toate tipurile de pământ și mai ales dacă este plantată în ghivece mari așezate pe terase sau în părculeț. Pământul trebuie să fie foarte ușor, drenabil, deoarece cantitatea mare de apă dăunează plantei. Primăvara, când vremea începe să se încălzească, apar frunzele, iar apoi apar bobocii. Florile apar la capătul ramurilor și durează mult. Înflorirea începe primăvara devreme și durează până când vine frigul, oferind astfel un spectacol color de neuitat pe toată perioada caldă. Toamna târziu, când vremea începe să se răcească, frunzele se îngălbenesc și cad, iar în timpul iernii arată ca un copac desfrunzit. Contrar ideii multora, că florile cu aspect interesant sunt greu de îngrijit, floarea de hârtie este foarte rezistentă și nu cere foarte multă îngrijire. Este rezistentă și la infectarea cu insecte sau diferite boli. Eu o stropesc preventiv, ca să fiu sigură, cu un amestec din apă și săpun de casă. Această soluție este eficientă în special împotriva musculițelor. Dacă la capitolul îngrijiri speciale nu este pretențioasă, bougainvillea are nevoie de foarte multă lumină. Dacă este plantată în pământ este bine să pătrundă direct razele soarelui. Ca să vedem cât de important este soarele pentru ea, floarea de hârtie nu înflorește dacă nu beneficiază de soare cel puțin 8 ore pe zi. Nu exagerați cu udatul, pentru că prea multă apă îi dăunează și îi vor cădea frunzele și nu va înflori. Nu trebuie plantată unde sunt curenți puternici de aer. Cel mai bine e să o așezați lângă un perete, un gard, un foișor sau lângă orice alt loc ferit de curenți.
Dacă vreți să crească mai repede în înălțime trebuie legată cu sârmă. Să nu legați ramurile prea strâns, pentru că acestea se pot rupe foarte ușor. Dacă locuiți în zone în care iarna sunt temperaturi foarte scăzute e bine să acoperiți arbustul cu o folie de plastic, ca să nu înghețe. Faceți câteva găuri în folie, pentru a se evapora umezeala. Dacă este afectată de ger nu va muri, dar vor da foarte greu ramuri noi și se va dezvolta foarte greu primăvara, existând chiar posibilitatea de a nu înflori în anul respectiv. Eu nu am vrut să crească foarte mare, de aceea primăvara i-am tăiat din vârfuri și puțin din coroană; am procedat astfel deoarece am vrut să o păstrez la dimensiuni potrivite, dar și pentru a-i stimula înflorirea. Dacă o lăsați să crească liber, ea poate să crească până la câțiva metri în înălțime, însă va fi mai greu de îngrijit în acest caz. Este bine de știut că ramurile plantei de hârtie devin lemnoase în timp, așa că atunci când o plantați, să vă gândiți bine unde să îi fie locul, pentru că peste câțiva ani nu o să o mai puteți muta.
Sfat! După ce florile au trecut, tăiați lăstarii respectivi, pentru a stimula dezvoltarea altora noi. În acest fel, bouganvillea va înflori toată perioada verii.
Profit de ocazie pentru a vă mai scrie despre o floare pe care o iubesc nespus, passiflora.
Am citit despre ea în cărți și m-am documentat pe internet pentru a afla cât mai multe detalii despre creșterea ei. Eu am două passiflora cu flori diferite. Numele știintific al plantei este passiflora, iar numele popular este “floarea patimilor”, nu “floarea pasiunii”, care este o traducere greșită a expresiei “flos passionis”, numele pe care i l-au dat dat plantei preoții spanioli misionari ajunși în America de Sud. Acest nume i-a fost atribuit, deoarece misionarii au găsit în această floare o semnificație religioasă. Astfel, cele cinci petale, împreună cu cele cinci sepale, îi reprezintă pe cei zece discipoli fideli, fără Iuda Trădătorul și fără Petru. Filamentele florii, în număr de 72, ar corespunde coroanei cu spini purtate de Hristos (se spune că erau tot 72 de spini). Frunzele ascuțite amintesc de lancea cu care a fost străpuns Iisus.
Originea plantei este în Australia, Asia, America de Sud și sunt inventariate peste 400 de specii, toate agățătoare, prevăzute cu cârcei. Florile sunt albe, galbene, albastre sau combinații ale acestor culori. Cerințele față de mediu sunt normale. Pământul trebuie să fie reavăn în toată perioada anului. Cea mai bună componență include pământ mraniță sau pământul de grădină în care se adaugă frunze bine putrezite, pentru un substrat nutritiv mai bogat.
Se simte foarte bine la o temperatură situată în jurul valorii de 17 grade, iar minimul pe care îl suportă iarna este de 5 grade Celsius, deci este sensibilă la iernile geroase de la noi. Poate îndura soarele direct, cu condiția păstrării umidității substratului.
Îngrijirea plantei este destul de simplă: primăvara se taie lăstarii laterali până la maximum 6 cm. Udarea se face în funcție de căldură și soare: de două ori pe săptămână până la o dată pe zi. Nu trebuie lăsat pământul să se usuce foarte tare.
Dacă aveți această plantă, atenție la dăunători! Este o plantă sensibilă la musculița albă, păianjenul roșu și păduchi. La cele mai mici semne de infestare stropiți bine cu insecticid repetând câteva zile la rând.
Dacă planta crește prea mult, scurtați-i vârfurile pentru o coroană frumoasă. Înmulțirea este vegetativă cu ajutorul butașilor sau se taie primăvara din tulpinile semi-lemnificate și se pun într-un ghiveci cu pământ mereu umed și cald. Șansele ca acestea să se prindă sunt foarte mari. Mie mi-a reușit metoda aceasta de înmulțire.
Sfat! Frunzele passiflorei ajută la vindecarea și cicatrizarea rănilor.
Vă doresc să aveți o toamnă minunată!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

 1. Floarea mea de hartie luata din Grecia ,a crescut dar nu a mai inflorit ,cand am adus-o am pus-o intr-un ghiveci mare si o tin pe balcon inchis ,soarele bate in balcon cam de pe la 12 30 ,prietena mea o are pe balcon ,dar deschis si a inflorit toata vara .
  amandoua am luat-o in iunie din Grecia

 2. Krisztina Popa

  Am si eu o floare de hartie adusa din Grecia. Acum e pusa in interior , la geam, dar ii cad frunzele. Ma tem sa nu moara planta…ce pot sa ii fac?
  Multumesc.

  • Bună ziua!
   Bougainvillea, floarea de hârtie, odată cu sosirea toamnei, se udă tot mai rar, astfel încât iarna pământul să rămână aproape uscat. Necesită un spațiu cât mai bine luminat, deci este perfect că ați așezat-o la geam, doar aveți grijă ca spațiul să fie și bine aerisit și răcoros toamna și iarna (dar temperatura sa nu scadă sub 10 grade Celsius). S-ar putea să resimtă puțin șocul mutării sau o deranjează căldura. Când cad frunzele exagerat, este, în general, suficient să tăiați ramurile și să mutați planta într-un loc bine luminat și aerisit. Acum, în luna octombrie puteți scurta ramurile care au înflorit și totodată muta planta în alt vas.
   Mult succes!

 3. Pingback: Bougainvillea floarea de hartie | Revista Practic idei

Leave A Reply