Am două flori minunate

1
kalanchoe inflorite
Foto: Mariana Boacă
Mariana Gabriela Boacă, sat Crivadia, jud. Hunedoara
Stimată redacție și dragi cititori ai acestei reviste,
Vă scriu câteva rânduri despre două flori minunate și nepretențioase, una de grădină și alta de ghiveci, panseluță și kalanchoe.
Panseluța este o floare foarte frumoasă și des întâlnită la noi. Sunt diferite varietăți de panseluțe, de la cele timpurii până la cele târzii cu flori mari. Înfloresc din martie până în mai și au flori unicolore, cu stigmă sau bicolore, cu creionări. Cele timpurii sunt rezistente la ger și au culori pastelate sau nuanțe mai puternice, galben-deschis, roz sau albastru-deschis. Soiurilor târzii cu flori mari, le sunt caracteristice florile cu stigmă și nuanțe calde precum galben-auriu, roșu-maroniu, roșu închis și mov. Se mai găsesc și soiuri uni, cu flori minunate, care sunt rezultatul unor noi hibridări cum ar fi violet și portocaliu, cu petale albe și stigmă roșie, sau flori bicolore: alb, violet-închis și violet deschis. Diametrul florilor variază de la 1 la 10 cm.
Panseluțele nu sunt pre­tențioase, le place un pământ fertil și reavăn, dar umiditatea excesivă afectează rădăcinile. La soare înfloresc mai repede, însă în penumbră înfloresc mai îndelungat. Semințele plantei pot fi colectate atunci când sunt coapte și păstrate într-un loc uscat și întunecos. Florile lor sunt comestibile, pot fi folosite la salate sau decorarea platourilor.
Kalanchoe este o plantă suculentă, decorativă, cu frunze cărnoase și flori viu colorate în roșu, oranj, galben, alb și mov așezate în formă de buchețele. Se dezvoltă și înflorește la temperaturi de minimum 15 grade Celsius și foarte multă lumină. Înflorirea este continuă, florile durează 6-7 luni, iar pentru a înflori din nou se taie toate florile uscate și se pune o săptămână la loc întunecos și nu se udă deloc, iar apoi se duce din nou la lumină și se udă regulat. Preferă un pământ mai uscat căci îi putrezesc ușor rădăcinile. Pământul să fie un amestec de turbă, pământ de flori și nisip. Pentru a obține o ramificație bogată se ciupesc vârfurile tulpinilor și a lăstarilor principali.
Vara rezistă și în plin soare doar că florile se ofilesc și nu durează atât de mult, se udă abundent, permițând pământului să se zvânte între două udări. O dată pe săptămână se pune îngrășământ lichid.
Toamna și iarna se reduce cantitatea de apă, iar îngrășământ se pune o dată pe lună în cantitate mai mică. La kalanchoe înmulțirea se face prin butași de 8-10 cm din vârful tulpinilor, cu câteva frunze în vârf, care puși direct în pământ se prind foarte repede. De reținut este faptul că nu înfloresc în primul an de la plantare, ci abia în al doilea.
Se transplantează la 2-3 ani, când rădăcinile au umplut ghiveciul și se are în vedere ca marginea ghiveciului să fie de diametrul coroanei plantei.
O primăvară minunată!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply