Am cultivat pomul de roșii, am și consumat din roadele lui

0
Foto: Dorina Balaș
Dorina Balaș, loc. Nădrag, jud. Timiș
Dragi prieteni,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat pentru articolul publicat în 11/2010. Cu el îmi voi reînnoi abonamentul la „Practic-Idei“ pe anul 2011.
O asigur pe doamna Corina Mihaela Marin Zaharia din Văleni, județul Vaslui, că va fi foarte încântată când va mânca pepino din planta ei. Şi eu am asemenea plante şi chiar rodesc. Anii trecuți am avut două soiuri de pepino, unul făcea fructele mari, cam cât un grapefruit mare, dar la gust erau fade, aşa că am renunţat la el. În schimb fructele mici, cam cât un ou, sunt foarte gustoase. Acum vreo doi-trei ani într-un articol din „Grădina mea de vis” am citit despre pomul de roşii – Cyphomandra betacea – o plantă exotică ce poate fi cultivată şi la noi. Anul trecut am găsit semințe, plantele au crescut; la vremea respectivă nu am ştiut că trebuia să le ciupesc vârful când erau mici, pentru a se ramifica, aşa că au crescut drepte, fără ramificații. Peste iarnă le-am ținut înăuntru, la o temperatură moderată, iar în primăvară atingeau deja 1.5 m şi au început să înflorească, continuând să crească până la 2 m. După ce a trecut pericolul brumei, le-am plantat în grădină, unde s-au adaptat foarte bine, fructificând frumos. Planta este aspectuoasă, are frunze mari, în formă de inimă, iar florile sunt mici, grupate în ciorchini. Fructele la maturitate sunt cam de mărimea unei roşii, lunguiețe, de culoare roşu deschis. Nu au gust de roşie, dar au un gust plăcut, exotic. Eu le-am lăsat 2-3 minute în apă fiartă, apoi le-am decojit (coaja nu este comestibilă), le-am tăiat bucățele şi le-am presărat cu zahăr. Înainte de a da bruma le-am scos din grădină şi le-am adus în interior. Pe cele care nu au rodit (două plante) le-am scurtat cam la 50 cm şi vor ierna în beci, am aflat că se pot păstra şi aşa, iar în primăvară vor ieşi mai mulți lăstari. Celelalte două plante care au rod iernează la căldură.
Sunt pasionată de arbuştii exotici; de câțiva ani mănânc kiwi din propriile plante, am doi scorțişori și, deși nu prea am informații despre cultura lor, am observat că nu le place să stea în soare, li se ard frunzele, în rest nu sunt pretențioși la sol, la secetă. Amândoi au crescut peste 50 cm într-un an. Ştiu că se foloseşte scoarța de pe crengi în vârstă de trei ani. Nu ştiu cât e de rezistent la frig, deocamdată i-am dus în interior.
Voi reveni cu alte articole.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply