Am croit un costum popular

1

Violeta Pușcaș, loc. Tileagd, jud. Bihor

Violeta Pușcaș
Mă bucur că Practic Idei ne adună în jurul ei ca pe o mare familie și că, prin intermediul revistei, avem ocazia să corespondăm cu oameni ce au interese similare cu ale noastre.
Fiind o cititoare fidelă, inspirată din revista Practic Idei am cusut și eu un costum popular, care este de o neprețuită valoare la serbările pe care nepoata mea, Cătălina, le are la școală. Nu a fost greu, dar nici ușor, deoarece trebuie multă răbdare și este multă migală până termini lucrul.
Poalele (fusta) le-am făcut dintr-un prosop cu pene tăiate (așa se numește la noi), am tăiat prosopul în două și a fost destul de lat pentru o fustă pentru copii. La labreu (vestă), am lucrat cam o lună, cu multă răbdare și când greșeam cusătura stricam sau corectam imediat. Firele pentru cusut modelul le-am găsit prin dulapurile mamei, deci nu m-au costat nimic. Iar poniorca (înseamnă cămașa la noi în zonă), am cusut-o la mașina de cusut și apoi am luat și combinat modele tot de la ștergare (cu pene) cu flori cusute în cruce. Această parte a fost cel mai ușor de făcut, poate și pentru că prinsesem curaj și îndemânare.
Pânza din cămașă este de bumbac, labreul este cusut pe catifea provenită de la un pantalon și căptușeala este din pânză de cânepă.
Această pânză este foarte important să fie tare, să aibă ținere în timp ce coși sau brodezi modelul; dacă materialele sunt moi, atunci broderia se deformează sau se sucește și nu mai arată la fel de bine când este îmbrăcat costumul. Zadia (catrința) este din material de căptușeală din comerț și, după ce ai modelul, trebuie să-l roizălești (desenezi) cu o cariocă galbenă sau albă ca să se vadă (sau cu cretă de croitorie), apoi cu acul de croșetat am făcut cipca (dantela) și am cusut-o cu mâna.  Astfel de costume nu se pot face din poze, este obligatoriu să ai un model vechi pe care să-l studiezi cu atenție și să observi desenul, grosimea firelor, elasticitatea acestora, culorile și, normal, modelul pe care îl alegi trebuie să corespundă modelului din zona folclorică în care te afli, în cazul meu Valea Crișului Repede.
Aveți curaj și încercați și voi; deși este mult de lucru, merită să păstrăm viu frumosul port popular.
Vă doresc sănătate și voință – atunci tot ce văd ochii, mâinile noastre fac!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply