Am amenajat mansarda pentru activități de voluntariat

0
Foto: Mihai Nicolae
text: Cătălina Vieru
Dragi cititori,
Pentru vizita acestei luni am ajuns în București, în zona Hala Traian, unde o tânără absolventă a facultății de Teatru a dat startul unui proiect pe bază de voluntariat, care atrage de la lună la lună tot mai mulți oameni interesați de meșterit, de educație și de lucruri frumoase.
Ștefana Popa, gazda noastră, ne-a povestit despre călătoria minunată pe care a avut-o de când s-a întors de la masterul din Franța și până în prezent. Alături de ea, au fost prezenți doi dintre membrii echipei Incubator, căci acesta este numele proiectului care a luat viață în mansarda proaspăt renovată: Adrian și Bogdan.
Casa, care a aparținut tatălui Ștefanei și care, pe vremuri, a fost sediul unei firme, i-a părut noii proprietare prea mare și goală ca să îi fie doar locuință. Așa a luat naștere ideea Incubatorului, un proiect în care toți cei implicați fac voluntariat și participă entuziaști în fiecare etapă. Despre proiect povestim mai târziu, deocamdată este bine de aflat cum au transformat Ștefana și echipa de “meșteri” (tot voluntari) mansarda anostă într-un loc personalizat, care să poată deveni centrul unei comunități.
Mansarda era zugrăvită cu vopsea lavabilă albă și avea parchetul pus, așa că prea multe renovări nu au avut de făcut. Însă, cum știm cu toții că fiecare cameră este mult mai caldă dacă poartă amprenta celui ce locuiește acolo, mansarda a devenit, treptat, decorată și personalizată cu toate obiectele create în atelierele pe care le-a găzduit, cu tablouri – mostre de caligrafie chineză și cocori din origami.
Dacă în mansarda propriu-zisă nu au fost multe retușuri de făcut, cu totul altfel au stat lucrurile în camera de la intrarea în mansardă, în baie sau în curte. Camera de la intrare, care a devenit Camera de Troc (unde fiecare vizitator aduce un obiect personal și ia altul în schimb), a fost pictată manual în cadrul unui atelier intensiv de o noapte. Un meșter priceput i-a învățat pas cu pas cum trebuie pictat, astfel încât Camera de Troc a ajuns să găzduiască pe pereți cai verzi, furnici, zâmbete și câte și mai câte.
Tot în cadrul unui atelier, de această dată de grădinărit, s-au ocupat tinerii (atât cei din echipă, cât și persoane din afară, interesate de a planta cu mâinile lor o floare) și au curățat grădinița de lângă gard de niște cărămizi, au săpat, au plantat și-au udat. Și acum așteaptă să se umple de flori multicolore.
La etaj, pe lângă camera de mansardă, mai există Camera de Troc, o baie și o bucătărie micuță și încă o cameră, decorată cu stencils (șabloane), tot în cadrul unui atelier. Tot aici au mochetat podeaua, învățând trucuri de amenajare și renovare de la o simpatizantă a Incubatorului, Miruna Stroe, care este arhitect. Ce bine este să ai prieteni!
Acum, că a tot pomenit de ateliere de pictat, grădinărit, origami (și câte ar mai fi de enumerat!), Ștefana ne-a povestit cum a început totul. Simplu, cu o echipă de 6 prieteni, care au crezut în moto-ul Incubatorului: “Oricine poate învăța pe oricine orice!” și care s-au mobilizat să amenajeze locul pentru Incubator, de la pictat pereți, la personalizat baia sau săpat grădinița. Ideea inițială a fost să aducă împreună oameni care se pricep la ceva (de exemplu, la origami) și oameni care să vrea să învețe ceva (tot origami), atât în beneficiul învățăceilor, cât și al meșterilor.
Pentru că au vrut să facă aceste ateliere accesibile pentru cât mai mulți oameni, au fixat o donație minimă calculată la 5 lei pe oră (și înmulțită cu numărul de ore cât durează atelierul), din care 50% pleacă la meșter și 50% la echipa Incubator, pentru acoperirea materialelor, plata facturilor etc.
Deși niciun meșter nu se îmbogățește cu 2,5 lei pe oră/participant, de la lună la lună sunt tot mai multe ateliere ținute de tot mai mulți meșteri talentați. Din aprilie, de când s-au deschis porțile Incubatorului, s-au ținut aproximativ 50 de ateliere diferite, de la gătit vegetarian la construit mobilă din carton. Ar mai fi multe de spus despre deschiderile nocturne de la începutul fiecărei luni, despre personalizarea camerei de baie și despre membrii echipei. Cum spațiul ne limitează, vă invit să vizitați site-ul lor www.incubator107.com, unde puteți afla povestea acestui proiect de la cap la coadă.
Multă inspirație în amenajări și proiecte vă doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply