Am amenajat fiecare cameră în mod diferit

0

Dragi cititori,
Am primit de curând o invitație un pic diferită față de obișnuitele scrisori de la voi. Părinții colegei noastre, Cătălina Vieru, și-au dorit să ne invite în frumoasa lor căsuță, la marginea Dunării, în orașul Giurgiu.

Cristi Niculescu
Locuința soților Vieru se află nu departe de cunoscutul turn cu ceas, simbol al ora-șului. Aici, pe o străduță li-niștită, presărată majoritar cu vile și căsuțe cochete, am fost întâmpinați de membrii familiei și de mascota acestora, cățelușa Jessy.
După câteva fotografii realizate în grădină, dar și în interiorul locuinței renovate, am intrat în casă și am purtat o discuție cu Mihai Vieru, tatăl Cătălinei, un domn cu o personalitate deschisă, plin de viață și zâmbitor, care a răspuns întrebărilor noastre:
Care au fost „pașii” făcuți pentru renovarea clădirii?
Această casă a fost a socrilor mei. Spațiul inițial era a-
celași, distribuția era însă alt-fel. În living, era o ușă tip glasvand, care delimita camera de hol. Toate camerele erau înalte, de 3,5 metri. Acum vreo cinci ani ne-am hotărât să facem niște renovări. Am coborât tavanul la 2,5 metri, am dat la exterior tencuiala jos, până la cărămidă, am armat-o cu plasă sudată, am tencuit, am drișcuit și am dat cu vopsea lavabilă. La interior am făcut termo-izolația, polistiren pe exterior, plăci din gips-carton și zona livingului am mărit-o, realizând o arcadă, pentru a da impresia unui spațiu mai larg.
Ați făcut toate aceste schimbări singur?
Nu. Ca studii, sunt economist, însă lucrez de mulți ani în construcții și amenajări interioare. La casă eu am lucrat, împreună cu doi prieteni. Având contracte cu furnizorii de materiale, am urmărit pro-moțiile și fiecare achiziție a însemnat și un discount. Am achiziționat mai întâi toate materialele necesare, iar după a-ceea ne-am apucat de treabă și am schimbat tot: parchet, gresie, faianță și mobilă, absolut tot, dar pe rând. Toată munca a durat cel mult trei luni de zile, mai mult a durat până am adunat toate materialele de care aveam nevoie.
De ce ați ținut cont în amenajarea casei?
Cristi Niculescu
Fiecare membru al familiei a vrut să aibă camera personalizată, iar noi dispunem de 4 camere + bucătărie.
În dormitorul Cătălinei aveam deja dușumea și am venit cu parchet, plăci din gips-carto, termoizolație și termopane. Cătălina a vrut un perete decorativ din gips-carton, cu luminițe, pe care l-am pictat împreună și am ales mobila după gustul ei. În living a decis soția culoarea și mobila.
Anca, sora Cătălinei, a vrut pereții negri, dar după negocieri am ajuns la un gri marcat de canturi negre. În total, am schimbat așa cum a vrut fiecare, pentru a crea confortul necesar casei, asigurându-ne astfel liniștea și relaxarea.
Care a fost prețul total?
Un total s-a dus, cred, cam la 8.000 – 10.000 de euro, fiindcă toate materialele achi-ziționate au însemnat pro-moții. Nu ne grăbea nimeni, așteptam oferte și mă sunau furnizorii anunțându-mă că au primit parchet, gresie, plăci din gips-carton și așa luam la promoție.
Să discutăm un pic și despre grădină…
Dincolo de atmosfera plăcută din casă, fiind la curte, am beneficiat de spațiul oferit de grădină, pentru a avea mai multe flori. Avem peste 300 de ghivece cu flori. La noi, toată vara, începând de la poartă și până la capătul casei este o alee cu flori, aranjate în pământ, agățate de zid, de boltă sau de balansoar. În grădiniță avem trandafiri, narcise, zambile, azalee, gladiole și multe altele, plantate eșalonat, pentru a înflori în ordine, în așa fel încât și toamna târziu să avem parte de flori. Avem zmeură pusă pe gard și caprifoi pe boltă. Avem și smochin, pe care iarna îl învelim în coceni, resturi de plante și folie pentru a nu degera.
Cristi Niculescu
Ce alte pasiuni aveți, în afară de flori?
Soția mea s-a îndrăgostit de curând de arta quillingului (arta de a rula hârtia) și meș-terește toată ziua la felicitări și mărțișoare pentru la anul. Deja anul acesta a vândut vreo 200 de mărțișoare lucrate manual și acum s-a specializat pe felicitări și in-vitații pentru diverse evenimente. Totuși, îngrijirea florilor rămâne pasiunea cea mai mare și începând cu luna aprilie toată curtea noastră este precum o seră.
Foto și text:
CRISTI NICULESCU

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply