Am adaptat mobila

0

Vă mulțumesc că mi-ați publicat articolul referitor la reciclarea creativă în numărul 12/2017, pagina 39. Inspirată de articolul din numărul 12/2017 referitor la amenajarea camerelor copiilor, vă prezint una din piesele noastre de mobilier multifuncțional, și anume ,,maso-patul”.  Este vorba despre un pat pe care l-am transformat într-o masă foarte utilă.
Suntem o familie simplă de la țară, părinți a doi copii de 10, respectiv cinci ani și posesorii unei case în construcție. Casa era proiectată pe două niveluri, P + 1, și deși nefinalizată din lipsă de fonduri, locuim în ea. La început am avut doar bucătăria și o cameră, iar odată cu trecerea timpului ne‑am amenajat tot parterul. Deoarece copiii cresc și implicit nevoile lor se diversifică, am hotărât să amenajăm casa multifuncțional și să facem multe cu bani relativ puțini.

Foto: arhiva personală
În urmă cu patru ani, când am reușit să amenajăm și un dormitor, a trebuit să le achiziționăm copiilor (care pe atunci aveau unu, respectiv cinci ani) câte un pat. Cum aveam deja două somiere și o saltea, am dorit inițial să le confecționăm la comandă, dar am găsit pe un site paturi din lemn, neasamblate, cu picioarele de 100 cm înălțime. Prețul era rezonabil (150 lei/bucată) și astfel, cu 380 de lei, incluzând transportul prin curier, am avut acasă cele două paturi care ofereau dedesubt și loc de depozitare a jucăriilor, dar și loc de joacă pentru copii.
Cu timpul, fiul meu a devenit mai independent și a ales să doarmă pe canapeaua din living, deci unul dintre paturi a rămas neutilizat. Pe de altă parte, numărul de echipamente multimedia a crescut și era necesară amenajarea unui spațiu pentru tot ce înseamnă calculator, imprimante (avem două), modem, cabluri, router, laptop etc., dar și masă de lucru pentru mezina familiei, căreia îi place să deseneze peste tot.
Așa că am ales ca patul să fie transformat în masă. Am înlăturat partea din față, cea de protecție a patului, i-am tăiat picioarele la 75 cm înălțime, iar soțul a decupat două bucăți de placaj pe care le-am folosit drept blat. Partea de finisaj am realizat-o împreună cu copiii prin vopsirea în diverse culori (spray). Blatul mesei este dat cu vopsea portocalie (preferata Tamarei, fiica noastră). Placajul este așezat direct pe somieră, în locul saltelei, și așa avem un mobilier original, practic și adaptat nevoilor noastre actuale. Menționez că, la nevoie, peste blat se poate pune salteaua și gata patul.
În ceea ce privește organizarea lucrurilor de pe masă, am ales varianta cea mai ieftină, prin reciclare. Din PET-uri am realizat recipiente (le-am finisat cu călcătorul de rufe pe tăietură ca să nu fie periculoase) pe care le-am vopsit tot cu vopsea spray și le-am suspendat cu agățători pentru bucătărie pe marginile inițialului pat.
Și uite așa, în aproximativ trei ore, am realizat un mobilier original, practic și ieftin. Când copiii vor avea camerele lor fiecare, vom tăia picioarele actualei mese ca să redevină un pat normal de o persoană.
Sper ca principiul multifuncționalității să îi inspire și pe alți cititori și să își transforme obiectele nefolositoare în ceva util și potrivit nevoilor lor actuale. Multă inspirație, putere de muncă și succes să aveți!

Loredana Matei, loc. Nușfalău, jud. Sălaj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply