Alternative la desenele pe pereti

0

Despre copiii nostri prea creativi si desenele lor rupestre ne-ar face mare placere sa putem vorbi cu drag… daca asta nu ar presupune sa frecam peretii toata ziua sau chiar sa rezugravim.

Este deja un lucru stiut ca un copil gaseste mult mai usor sa isi etaleze creatiile “la verticala”, in special incepand cu varsta de 3-4 ani cand schitele lor devin mai complexe si resimt nevoia de un spatiu larg de exprimare.
Peretele… zidul alb, imaculat (sau chiar si de alta culoare insa zugravit uniform) este pentru copil o panza nelimitata pe care el se poate desfasura in voie; tocmai de aceea mazgalelile abunda haotic intrucat el percepe faptul ca are suficient loc sa experimenteze cu manutele lui mai putin indemanatice. Desenul pe verticala este de asemenea si infinit mai confortabil, oferind mai mult control vizual si manual. Majoritatea copiilor incep sa se obisnuiasca a desena in pozitia obisnuita, pe o masa, abia la varsta la care sunt gata de mers la scoala. Insa ce te faci pana atunci? Raspunsul e simplu: ii creezi conditii.
– Poti improviza – solutia de urgenta si cea mai ieftina – lipind pe pereti intr-un anumit loc (invata-l sa se raporteze la un spatiu limitat) o foaie mare, alba (A2) si deseneaza si tu alaturi el ca sa il incurajezi.
– Ai putea chiar sa te gandesti si la o tabla alba lipita de perete pe care se deseneaza cu marker special si care se sterge cu buretele de fiecare data. 
– Alta solutie foarte ingenioasa si pentru mobilierul din camera copilului este un dulap cu usa/tabla de scris. Este o tabla neagra similara celei de la scoala pe care se scrie cu creta. Un asemenea corp poti gasi la Ikea.
Cum il dezobisnuiesti de mazgalit peretii?
Nu uita insa ca daca el tine mortis sa iti coloreze peretii care ii par prea goi mai ai si optiunea de a zugravi camera copilului cu diferite modele colorate si vesele, fara sa devina obostior. Astfel peretele va deveni neatractiv pentru o sesiune de pictura.
Il poti dezobisnui sa mai picteze pe pereti daca urmezi sfaturile de mai jos in ordinea descrisa si obligatoriu fara repros.
1. Ii explici pe un ton ferm (retine tonul chiar daca nu intelege intocmai sensul) ca pe pereti NU se deseneaza.
2. Il pui sa te ajute sa stergi peretele. Chiar daca nu va smotrui el cu spor, rostul este acela de a-l implica si responsabiliza.
3. Ii oferi alternativa si o prezinti intr-o lumina mult mai atractiva. Daca ii pui o foaie si creioanele colorate in fata, fii sigura ca nu vei avea nici o sansa. In schimb, daca il implici si cautati impreuna foi mari albe (sau colorate), il lasi pe el sa aleaga unde sa le lipiti, le lipiti impreuna si apoi incepeti desenul amandoi, sigur rezultatul va fi altul.

Articol publicat pe mami.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply