Alină durerile reumatice cu trifoi

0

Monica Viericiu
Deseori vara trecem pe lângă el fără a-l băga prea mult în seamă, aruncăm cel mult o privire pe florile rozalii, de forma unor bulgărași ce se ivesc deasupra frunzelor cu 3 foi. Dar, el, trifoiul roșu, se folosește și pentru a alina anumite afecțiuni.
Trifoiul roșu, pe numele lui științific Trifolium pratense, mai este cunoscut popular drept ciucurul-voinicului, trifoi turcesc, trifoiul-calului, capul dracului se găsește la tot pasul prin fânețe și pajiști de munte, deoarece necesită umiditate și dar este și cultivat ca nutreț pentru animale deoarece este hrănitor. Florile, care apar de la sfârșitul primăverii până la mijlocul toamnei, sunt cele folosite ca remediu natural. Cele mai eficiente din punct de vedere terapeutic sunt cele care apar la începutul sezonului și care odată recoltate se usucă la soare sau în locuri bine aerisite.
Se utilizează în special în caz de tuse și deranjamente stomacale, când se consumă sub formă de infuzie (1 linguriță de flori uscate la o cană de 200 ml apă). Trifoiul roșu mai este folosit și extern sub formă de infuzie (100 g flori la 1 l apă) care se adaugă în apa de baie destinată suferinzilor de reumatism cărora le ameliorează durerile. Atenție, temperatura apei din baie să fie apropiată de cea a corpului, iar în apă se stă cam un sfert de oră, timp în care se masează ușor zonele dureroase.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply