Alegeți culoarea potrivită pentru fiecare cameră (II)

0

Revin și eu în paginile revistei cu câteva sfaturi despre culorile casei care influențează în mod hotărâtor starea de spirit a ocupanților ei și totodată percepția asupra interioarelor. Așa că alegerea lor este de maximă importanță pentru confortul celor care locuiesc în spațiul respectiv. Care este culoarea potrivită?
Citește și prima parte a articolului să descoperi cum te influențează roșul, verdele, galbenul, albastrul și alte culori!
Griul în tonuri deschise sau cu tente albăstrui calmează, griul cu tente verzi incită.
Argintiul îndepărtează neliniștea interioară și reduce activitatea întregului organism. Dar, în general, această culoare este prea puțin recomandată pentru zugrăveli.
Albul îndepărtează încordarea, alungă neliniștea și ajută la limpezirea gândurilor. Simbolizează puritatea, curățenia, castitatea. Pentru că are o capacitate totală de reflectare a luminii, uneori poate deveni prea obositor prin strălucire. Este recomandat pentru zugrăvirea tavanelor și a spațiilor călduroase, deoarece dă impresia de răcoare.
Negrul este obositor, pesimist și deprimant. De asemenea, nu se recomandă pentru zugrăveli. Se poate folosi ca accent, dând un aspect teatral.
Culorile naturii au reprezentat, dintotdeauna, stimulente fizice și intelectuale pentru oameni. Ele intensifică emoțiile și infuențează limbajul și gândirea. Chinezul consideră că locuința este foarte asemănătoare cu corpul uman și că fiecărei camere îi corespunde un organ vital.
Aranjamentele de culoare diferă în funcție de destinația spațiului respectiv. Astfel, cele mai potrivite pentru hol sunt nuanțele de bleu, vernil sau roz, care îi întâmpină pe oaspeți și îi conduc spre restul casei.
Pentru bucătărie, cel mai potrivit este albul, culoarea purității și a curățeniei, culoare asociată metalului, care este elementul compatibil cu elementul de bază al bucătăriei, focul.
Pentru dormitor, chinezii consideră rozul cel mai potrivit – culoare norocoasă – sau nuanțele de vernil și bleu. Galbenul este indicat pentru cuplurile vârstnice.
Pentru camera copiilor se recomandă verdele, care-i ajută să se concentreze atunci când își fac temele.
Galbenul, bejul sau cafeniul, verdele sau albastrul sunt cele mai potrivite culori pentru camera de zi. Sufrageria, locul unde familia ia masa și primește musafirii trebuie să fie zugrăvită în culori care să stimuleze pofta de mâncare. Rozul, verdele și albastrul sunt potrivite.
Folosiți negrul sau albul doar dacă doriți să creați un mediu foarte elegant sau care să inhibe pofta de mâncare.
În baie este recomandat un amestec de alb și negru, bleu care să fie accentuat prin prosoape de culori vii. Rozul și culorile pastelate, în general, sunt și ele potrivite.
Vă doresc inspirație în alegerea culorilor pentru casă!
Ilie Trică, Râmnicu Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply