Alege ghiveciul potrivit pentru plantele tale

0

Cand vine vorba de alegerea ghiveciului potrivit pentru florile tale nu exista reguli stricte in ceea ce priveste partea estetica.

Alege pentru plantele care au nevoie de un drenaj bun ghivece cu orificii de scurgere. Daca aspectul acestora nu te incanta prea tare, ascunde-le in masti de ghivece sau in alte vase ornamentale.

  • Cu exceptia orhideelor, plantele nu suporta sa aiba radacinile inghesuite. Alege asadar un ghiveci mai mare decat ghemul de radacini (la majoritatea plantelor, dimensiunea acestuia este aproximativ egala cu cea a coroanei, dar cel mai simplu este sa cumperi un ghiveci la fel de mare sau putin mai voluminos decat cel existent).
  • In ceea ce priveste orhideele, alege un ghiveci exact pe masura radacinilor. Ideal este un ghiveci transparent, deoarece radacinile orhideelor au nevoie de lumina. In plus, acesta trebuie sa aiba orificii de scurgere si un suport (farfurioara sau masca de ghiveci) in care sa se adune apa. Si pentru ca sunt deosebit de pretentioase in ceea ce priveste pamantul, nu uita sa umpli ghiveciul cu un substrat special pentru orhidee, pe care il poti gasi la magazinele de specialitate.
  • In cazul cactusilor si al plantelor suculente poti opta pentru ghivece scunde si largi, deoarece radacinile acestor tipuri de plante se dezvolta mai mult pe orizontala decat in adancime. Nu este obligatoriu sa aiba orificii de scurgere, dar in acest caz va trebui sa uzi plantele mult mai putin, avand grija ca apa sa nu balteasca. Substratul din ghiveci trebuie sa fie nisipos, bine afanat.
  • Pune plantele care iubesc umezeala in ghivece de plastic, de sticla sau de ceramica smaltuita, pentru ca din acestea apa se evapora mai greu. Ai grija totusi, acest tip de recipiente nu rezista prea bine la temperaturile scazute.
  • Si nu in ultimul rand, nu lua un ghiveci prea mic pentru o planta prea mare.

Unde gasesti ghivece?


Articol publicat in revista Casa si Gradina
Text: Sabina Usurelu
Foto: Bogdan Popescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply