Aleg cu grijă înainte să cumpăr

0

Ca mulți dintre voi încerc să fac economii, pentru a putea trece cu bine de aceste vremuri care se anunță tot mai grele. Am încercat să devin tot mai chibzuită. Vă împărtășesc și vouă o parte din metodele pe care le-am aplicat pentru a reduce din cheltuieli, cu speranța că vă vor ajuta și că, odată cu următoarele apariții ale revistei, îmi veți spune cum reușiți voi să faceți economii.
Înainte să plec la magazine, întocmesc o listă cu ceea ce trebuie să iau, pentru a fi mai puțin predispusă la cumpărături făcute din impuls. Totodată răsfoiesc pliantele hipermarketurilor în căutare de oferte speciale. Mă orientez spre produse ambalate la cantități mai mari dacă sunt din categoria celor ce pot fi păstrate mai mult (paste făinoase, conserve, detergenți etc.), fiindcă ies mai ieftin decât dacă ar fi să iau pachete mici des. De multe ori ai impresia că faci o adevărată afacere optând dintr-o gamă pentru un produs, fără să observi că dacă iei în calcul prețul pe kilogram te înșeli. Așadar, când am de ales între două lucruri similare, compar prețurile pe aceeași unitate de măsură. Când îmi trebuie smântână sau brânză de vaci, merg la alimentară cu o casoletă sau un borcănel cu capac, deoarece prefer să iau aceste alimente vrac. Am observat să sunt de bună calitate și economisesc de fiecare dată 1 leu aproape, cam atât ar costa ambalajul. Ce-i drept și găletușele de plastic se pot refolosi ca ghivece, dar când am avut suficiente pentru florile mele, am adoptat această metodă.
Când se impune o achiziție mai importantă ca valoare sau de folos pe termen îndelungat mă interesez prin complexele comerciale, în căutarea produsului celui mai potrivit și cu un preț atractiv. Chiar dacă produsele electrocasnice din categoria de consum energetic A sau A+ sunt un pic mai scumpe decât celelalte, le prefer, fiindcă în timp investiția se amortizează prin consumul mai mic de curent, care se simte lună de lună în factură. În toată casa am pus becuri economice, din același considerent.
Ca să echilibrez bugetul familiei, am renunțat la o parte din serviciile de la salonul de cosmetică, anume vopsitul părului și manichiura. La aceste operații de îngrijire a podoabei capilare și a mâinilor mă ajută o prietenă, căreia, la rândul meu îi ofer asistență în același domeniu. Datorită crizei, am descoperit că unele haine pe care mama și mătușa mea le purtau în tinerețe sunt frumoase și în  stare foarte bună. Le-au păstrat ca amintire, nu s-au îndurat să le arunce. Împreună cu un accesoriu șic (o broșă inedită, un batic colorat etc.), pot fi folosite și acum; totul e să știi cum să le pui în valoare.
Ioana Scripcaru, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply