Ajutați animalele să treacă iarna

0

Ioana Preda, București
Stimată redacție, Am primit cu mare bucurie revista Practic Idei nr. 11/2013, unde a apărut și articolul meu. Vă scriu despre animalele care au nevoie de ajutor iarna.
Vă mulțumesc mult pentru articolul publicat, care a fost de mare interes pentru cititorii revistei. Am primit câteva telefoane din țară pentru a mă felicita, bucuroși fiind toți că mă simt bine și pot să scriu în continuare. Mă emoționează astfel de telefoane, care îmi dau impulsul să vă scriu mereu articole, participând la concursurile din revistă. Trimit un material pentru concursul „Am un prieten alături”, scris din toată inima. Iarna grea a sosit, pământul a înghețat, iar păsările și animalele fără stăpân sunt în mare pericol. La țară mai găsesc câte ceva de ciugulit în ieslea vacii sau a caprelor, în troaca porcului care mai împrăștie de jur împrejur mâncare caldă. Vrăbiile, mierlele și cintezoii care stau pe lângă casa gospodarului se descurcă mai ușor.
Marele pericol apare însă în cazul păsărilor și animalelor fără stăpân de la oraș. Toate aceste viețuitoare: păsări, pisici și câini abandonați pe străzi, sunt amenințate să moară de foame și de sete. Cu ochii ageri și ascuțiți de foame, păsările vor vedea dacă li se oferă puține firimituri de pâine pe pervazul ferestrelor dimineața, până plecați la serviciu, iar un castronel cu apă călduță ar fi ideal dacă există un balcon. Dar și păsările au felul lor de hrană, unele consumă semințe de floarea-soarelui, grâu, mei, nuci și alune fărâmițate, așa fiind vrăbiile, pițigoii, botgroșii. Alimente moi precum pâine, bucăți de mămăligă, fructe uscate de orice fel, sunt consumate cu mare plăcere de turturele și mierle. Dar în lipsa acestora se mulțumesc și cu firimituri de pâine, exact ca omul sărac.
Când ninge afară, este bine ca mâncarea pe care o oferiți păsărilor să o puneți în cutii de carton, ele servindu-se fără nicio teamă că le faceți rău. După ce au mâncat tot, să curățați cutiile de carton de resturile rămase, deoarece sunt foarte sensibile la curățenie. Nu uitați, dragii mei, de vasele cu apă, pentru că în jurul lor totul fiind înghețat, ele se deshidratează foarte repede în lipsa apei. Dacă puteți și aveți la îndemână puțină slănină de porc sau seu de vacă, ar fi ideal să le întâlnească suspendate pe crengile pomilor sau pe balcon. Păsările vor fi încântate când le vor găsi și le vor devora venind mereu la locurile respective.
Câinii și pisicile fără stăpân au și ele nevoie imperioasă de apă călduță, care trebuie pusă în locuri fixe și obligatoriu ferite, de două ori pe zi, pentru că îngheață foarte repede. Mâncarea pe care le-o oferim trebuie să fie caldă și să conțină mai multă grăsime, pentru ca organismul să reziste la temperaturi scăzute. Acolo unde stau câinii și pisicile fără stăpân, dacă nu se pot face cotețe, măcar să se pună în locuri ferite materiale termorezistente, bucăți de carton în mai multe straturi, pe o bucată de material plastic, polistiren expandat, acoperit cu o cârpă mai groasă sau ziare, cu condiția ca locul să fie uscat. Câinii găsesc repede aceste așternuturi calde, comparativ cu cimentul pe care sunt obligați să stea. Toate aceste „instalații”, ca și recipientele de apă și mâncare, trebuie plasate ferit de ochii celor care nu iubesc animalele și care nu vor ezita să le arunce la prima pubelă. Vă doresc o iarnă ușoară!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply