Ai grijă cum alegi culorile, deoarece ne influențează dispoziția și starea sufletească

0

Dragă redacție și dragi cititori,
Culorile care ne înconjoară în locuință ne influențează dispoziția și starea sufletească. Fie că alegem nuanțe calde sau reci, întunecate sau deschise, intense sau blânde, acest lucru trebuie hotărât, nu în ultimul
rând și de destinația fiecărei încăperi.
Viorica Trică, loc. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Culorile deschise cum sunt nuanțele luminoase de verde și albastru, galben și portocaliu, dau senzația de spațiu vast. Ele sunt prietenoase, vesele și ușoare, stimulează comunicarea și de aceea sunt recomandate pentru sufragerie și bucătărie.
Culorile întunecate, precum roșu, violet, albastru și nuanțele întunecate de verde, pot părea că micșorează spațiul. În același timp, dacă sunt amplasate în locul potrivit, ele dau senzația de confort și relaxare.
Culorile calde, de exemplu nuanțele de roșu și galben, sporesc temperatura resimțită a camerei, de aceea sunt foarte potrivite pentru camerele orientate spre nord. Ele stimulează activitatea și de aceea trebuie evitate în camerele care servesc relaxării.
Culorile reci, adică nuanțele de verde și albastru, au un efect liniștitor. Ele sunt foarte potrivite în special pentru dormitor. Seara, mer-geți la culcare liniștiți, iar dimineața vă treziți mai plini de prospețime.
Albastrul intens inhibă disponibilitatea de comunicare și de aceea nu trebuie să aibă o funcție dominantă de sufragerie și cameră de zi. Roșului i se atribuie capacitatea de a stimula agresivitatea, de aceea culoarea nu este potrivită pentru camera copiilor. Aici trebuie folosite nuanțe pastelate. În sufragerie și în bucătărie trebuie evitată culoarea gri, deoarece ea ar putea scădea pofta de mâncare.
Datorită alegerii iscusite a culorilor, spațiile pot părea mai mari, mai mici, mai înalte sau mai scunde și în acest mod se pot compensa dezavantajele de construcție.
Pentru ca un spațiu să pară mai generos, el trebuie menținut pe cât posibil în culori deschise. Dacă doriți ca unele camere mari să pară confortabile, alegeți de pre-ferință culori închise, calde, de exemplu nuanțe întunecate de roșu. Tavanul pare mai înalt dacă este vopsit într-o nuantă mai deschisă decât pereții. Este important ca această culoare să se încheie exact la marginea tavanului. Dacă doriți să reduceți, din punct de vedere optic, înălțimea camerei, vopsiți tavanul într-o nuanță mai închisă. Iar dacă pereții sunt vopsiți în degrade, într-o nuanță care se închide pe măsură ce ajunge la tavan, camera pare mai scundă. Dacă, dimpotrivă, nuanța se deschide de jos în sus, atunci camera pare mai înaltă.
Datorită pereților vopsiți în culori luminoase și strălucitoare, spațiile înguste par mai late. Dacă vopsiți doi pereți aflați unul lângă altul într-o nuanță mai întunecată decât restul, spațiul va părea mai îngust.
Hotărâtoare pentru amenajarea reușită a spațiului nu este doar culoarea pentru pereți și tavan, ci și combinația cromatică adecvată mobilierului, elementelor textile și accesoriilor.
Mai întâi se alege o nuanță de bază, preferată, dar în același timp, potrivită cu funcția camerei respective. Această culoare de bază este folosită pentru pereți, covoare și perdele și poate varia ca intensitate. Mobila și accesoriile se mențin într-o nuanță însoțitoare potrivită. Pentru a crea accente de efect, puteți alege o culoare complementară sau puteți amenaja spațiul ton în ton, de exemplu, în diferite nuanțe ale culorii.
La combinația culorilor de diferite intensități trebuie să aveți mare grijă.
Dacă, de exemplu, amplasați culori intense alături de nu-anțele pastelate delicate, ochiul trebuie să sară tot timpul de la tonurile întunecate la cele luminoase. Astfel apare senzația de neliniște, care se poate transpune asupra atmosferei din locuință.
Dacă alegeți ca ton de bază albul sau griul deschis, conceptul cromatic trebuie să capete câteva accente de prospețime, cum ar fi roșu, albastru sau chiar roz intens. Ele sunt reprezentate de perne, cuverturi sau accesorii, precum vazele de flori sau tablourile.
Cine este nesigur în alegerea culorilor poate cere sfatul în magazinele de profil, pentru a evita o amenajare prea monotonă sau una prea stridentă.
Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply