Ai grijă ce praguri montezi la parchetul laminat

2
Foto: Viorica Axinte
Viorica Axinte, com. Părău, jud. Brașov
Dragi prieteni,
Deși subiectul montajului parchetului laminat s-a mai publicat în revistă, aş vrea să adaug unele detalii de care m-am lovit eu la această operațiune.
Am avut o echipă de muncitori care a montat parchetul, dar a trebuit să ne adaptăm condițiilor impuse de amenajarea unei case cu duşumea.
Am demontat plintele existente şi am folosit duşumeaua ca strat de bază. Am scos foile de uşi din balamale. La camerele care aveau beci dedesubt am pus ca strat termoizolator, sub parchet, polistiren extrudat de 3 mm, iar la alta (fără beci) numai folie de polipropilenă, tot de 3 mm grosime. Pentru montajul plintei nu am folosit accesoriile standard de îmbinare (colțare sau elemente de legătură) pentru că sunt destul de scumpe. De aceea, la colțuri plinta a fost tăiată la 45 grade, iar îmbinările pe lungime le-am făcut pe peretele cel mai ocupat de mobilier.
Am folosit plintă din PVC, cu canal detaşabil de mijloc. Este foarte practică, deoarece în canal se pot monta cabluri de telefonie, internet etc., cabluri care sunt astfel ascunse vederii. Acelaşi tip de plintă am folosit-o şi la bucătărie, unde s-a montat gresie.
Deoarece în una dintre camere am montat şi un şemineu, am combinat parchetul cu gresia. Am cumpărat gresie imitație de parchet pentru zona de sub șemineu, pe care am separat-o de parchet cu un profil de trecere, la culoare.
La pragurile dintre camere am montat colțare din aluminiu cu dimensiunile de 20×20 mm, pe cantul pragului şi colțare de 10×20 mm la marginea parchetului, lângă prag. Latura de 10 mm închide grosimea parchetului. Aceste profile costă aproximativ 10 lei/ml, cu tot cu TVA şi se găsesc la lungimi de 2 m şi 2,7 m. Nu este estetic să le montați din bucăți. Există şi profile speciale pentru prag, sunt mai scumpe, au diverse culori, ca şi parchetul, dar au lungimea numai de 90 cm. Acolo unde înălțimea pragului a fost mai mare de 20 mm, am lipit autocolant înainte de montarea colțarelor. Apoi a trebuit să scurtăm foile de uşi şi să le remontăm.
Pe mobilă am montat rondele din pâslă, cu folie autoadezivă, pentru a evita zgârierea parchetului atunci când se manevrează mobila. Aceste protecții sunt utile pentru piesele mici de mobilier (scaune, fotolii, mese, comode etc). Dulapurile şi paturile presează prin greutatea lor şi pâsla se dezlipeşte destul de uşor. După ceva muncă și ceva cheltuieli (reduse datorită diverselor soluții practice), am terminat și acum avem un parchet  modern și elegant.
Le doresc mult succes cititorilor care fac ultimele amenajări înainte de iarnă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Lambriu din placi de parchet | Revista Practic idei

  2. Pingback: Intretinerea parchetului | Revista Practic idei

Leave A Reply