Afumați cu sulf camerele și vasele în care preparați și păstrați vinul

0
recipiente pentru vin
Foto: arhiva Practic Idei

Toamna, când timpul începe să se răcească și se începe strângerea recoltelor, trebuie să pregătim încăperile și vasele pentru prepararea, îngrijirea și păstrarea vinului.

Mulți dintre cei care au pe lângă casă vie, știu cât de cât să prelucreze, să păstreze vinul. Pentru ceilalți ofer câteva sfaturi. Încăperile în care se prelucrează și se transformă strugurii în must și apoi în vin, pot fi: crame, pivnițe, magazii, boxe, cămări. Indiferent de felul construcției ea trebuie să răspundă la anumite cerințe: să aibă o bună ventilație a aerului (pentru eliminarea bioxidului de carbon, care rezultă în timpul fermen-tației mustului și este periculos pentru om – moarte prin intoxicare), să aibă lumină naturală, piatră sau pământ pe jos. Încăperile unde se păstrează vinul trebuie să aibă o temperatură de 10 grade Celsius.

Înainte de începerea culesului, camerele unde se prelucrează și se ține vinul trebuie curățate și văruite cu var, în care se amestecă piatra vânătă, sulf praf și apă. Încăperile acestea trebuie după aceea dezinfectate cu fitile de sulf prin ardere (1-2 fitile de sulf la o încăpere de circa 10 mp), în general seara, iar până dimineața se ține închis. Noi, unde ținem butoaiele cu vin, avem pământ pe jos, zidul de cărămidă, iar deasupra scânduri de lemn. Acum 2 ani, când am pregătit dezinfecția magaziei, am bătut un cui într-o grindă, am agățat fitilele cu o sârmă, am dat foc și după 1 oră, când m-am dus, era să ia foc scândura. Sârma se lasă cât mai lungă jos, să fie dedesubt piatră sau pământ sau un vas cu apă.

Mucegaiul din încăperi se distruge cum am scris mai sus, prin văruire cu piatră vânătă, var, sulf și amestecate bine cu apă. Vasele de lemn goale se afumă o dată la 1-2 luni, prin arderea unui mic fitil de sulf de pucioasă. Orice vas înainte de în-trebuințare, după spălare și uscare se afumă pentru dezinfecția pereților și a atmosferei din interior cu sulf gazos rezultat prin arderea fitilelor de sulf. La butoaie cu 200 de litri capacitate, se ard 1-2 fitile de sulf, la 200-500 litri se folosesc 2-3 fitile și peste 500 litri se folosesc 3-4 fitile. Vasele de sticlă și mase plastice (damigene, bidoane) se spală cu o soluție caldă de apă și sodă calcinată 1-2% și se limpezesc cu multă apă rece, curată. Locul din jurul vranei (gaura) unde intră dopul, se șterge cu o cârpă curată îmbibată în alcool.

Vasele de lemn noi, înainte de întrebuințare se detaninizează. Acestea se spală cu sodă calcinată, apă fierbinte, se agită vasul mereu până se răcește apa, apoi se spală cu multă apă rece. Vasele vechi se spală foarte bine tot cu apă fierbinte, sodă calcinată, se usucă și se afumă cu sulf. O toamnă bogată și mult vin!

Nicolaie Nicula, com. Amăraști, jud. Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply