Aflați secretele cercelușilor

1
fuchsia
Foto: Dorina Condrat
Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu
Dragi cititori,
Întrucât suntem în plină primăvară încerc să ajut și eu cu sfaturi utile, în primul rând despre înmulțirea cercelușului care se face în această perioadă, dar și legat de cerințele plantelor, pentru ca fiecare să înțeleagă ce are de făcut sau unde a greșit de nu se bucură de flori.
Una din plantele cele mai populare, care nu lipsește aproape din nicio casă alături de mușcate, este cercelușul sau fuchsia (după numele botanistului Leonard Fuchs), un arbust cu flori care atârnă ca niște cercei.
Eu înmulțesc planta din luna februarie până în iunie când înflorește, prin butași verzi de vârf, puși la înrădăcinat în apă. Urmează faza a doua, plantatul butașilor înrădăcinați în pahare de plastic. În aprilie/mai scot plantele afară pentru a beneficia de soare și lumină. Atenție, la înmulțirea cercelușului res­pectați aceste sfaturi, pentru că am avut ocazia să constat că sunt cititoare care nu știu ce fel de butași se folosesc pentru înmulțirea acestei plante și nu înțeleg că odată lemnificați lăstarii nu mai înrădăcinează și degeaba îi pui.
Putrezirea butașilor este cauzată de oscilațiile de temperatură, de aceea ele trebuie evitate.
Se practică și înmulțirea prin butași plantați în nisip umed, la o temperatură a solului de 20-22 grade Celsius.
Înmulțirea se poate face și toamna, dacă plantele au lăstari noi, verzi. Vara, pe măsură ce cresc rădăcinile plantei transfer butașii în ghivece mai mari.
Ca să aveți succes la ceceluși, țineți cont de cerințele plantei: în primul rând prin asigurarea unui loc umbrit, dar luminos. Dacă au un loc ferit de soarele arzător, plantele se dezvoltă frumos și nici nu prea mai sunt atacate de dăunători.
Alături de soiurile hibride, cultiv de mulți ani două soiuri sălbatice: Fuchsia magellanica, originară din zonele sudice ale Argentinei și Chile, cu rochița roșie și mijloc violet și Fuchsia procumbens, originară din Noua Zeelandă, cu fruziș roșu-maroniu și flori mici portocalii. Aceste două soiuri sunt rezistente nu numai la frig iarna, dar și la verile călduroase.
Lucrări de îngrijire:
1. Administrarea de îngră­șăminte lichide în concentrație de 0,2-0,5% la 15 zile și făină de oase
2. Ciupirea vârfului de creș­tere de 1-2 ori pentru a favoriza lăstărirea
3. Tratarea cu Cycocel în concentrație de 0,5-1% (100-200 ml soluție pe plantă) la 2-3 săptămâni după ciupire. Cycocelul (clorură de clorcolină – CCC) este un produs chimic care face parte din categoria substanțelor retardante și e folosit în floricultură și legumicultură (răsaduri de ardei și tomate) pentru limitarea creșterii în înălțime a plantelor. Prin tratarea cu Cycocel se obțin plante viguroase, de culoare verde închis, rezistente la temperaturi scăzute și la lipsa de umiditate.
Tratamentul se face după ora 16, ori pe timp noros, cu respectarea dozei și printr-o singură trecere.
4. Tăieri pentru formarea coroanei care se fac primăvara, când se înlătură și lăstarii slabi. Pentru a obține plante frumos ramificate și cu un aspect de arbust curgător, înlătur ramurile și  le las doar pe cele de la vârf.
Iarna plantele intră în repaus și le cad frunzele. Se țin la 6-10 grade Celsius (și chiar la întuneric). Lunar le puteți uda moderat cu apă călduță. Vara au nevoie de un loc umbrit și temperatură de 17-18 grade Celsius. Plantele din care înmulțesc le țin iarna la cald (17-18 grade Celsius) și lumină și ajut planta să emită lăstari noi cu îngrășăminte în soluție.
Fuchsia este una din plantele mele preferate, dar voi reveni cu sfaturi legate și de alte plante de ghiveci foarte iubite și apreciate. Am 12 soiuri de Fuchsia și cititoarele care doresc flori la schimb să-mi scrie. Sănătate tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cercelusul si orhideea fluture | Revista Practic idei

Leave A Reply