Aflați pretențiile florilor după locul de origine

2

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimați cititori,
Suntem mulți oameni cărora ne plac foarte mult plantele de apartament. Fie că sunt verzi, fie că fac flori de diverse forme și culori, ele dau un plus de farmec locuințelor. Când spun plante de apartament, nu mă refer numai la locuința de la bloc, ci la oricare casă, fie ea și una cu prispă sau balcon, la sat sau oraș.

unde pui plantele
Foto: Gheorghe Cojocaru
Plantele folosite la ornarea locuințelor aparțin unui număr mare de familii botanice, ce își au originea în cele mai diverse zone ale globului. Acest lucru trebuie cunoscut pentru a ști pretențiile ce le au. Ele schimbă ambianța locuinței și ne impun un gust al decorării ei. Cultivarea plantelor de apartament a devenit una dintre pasiunile oamenilor și o preocupare pentru îmbogățirea cunoștințelor cu privire la cerințele lor ecologice. Deși este nevoie de muncă și multă atenție, îngrijirea plantelor este o petrecere plăcută a timpului, dar și o preocupare serioasă cu bucurii majore. Cerințele lor vitale sunt lumina, temperatura, aerul, apa pentru udare și substratul de cultură cu substanțele nutritive de care au nevoie. Fiecare specie are cerințele ei după mediul în care s-a format și adaptat, ceea ce trebuie să vă ajute la o plasare a lor.
Puteți crește unele plante chiar în baie, cum ar fi de exemplu asparagus, crassula, cyperus, ferigile sau guzmania. Într-o bucătărie luminoasă și spațioasă se pot plasa plante așa zise „energizante” cum sunt cele cu frunze mari, cărnoase sau aromatice, dar și crini asiatici, sau speciile de Hippeastrum ce fac flori mari de diferite culori, clivia cu frunze așezate în evantai, kalanchoe sau hortensii. Cele mai multe specii se pretează pentru sufragerie, pentru verande și balcoane închise, luminoase și cu aerisire. Dintre acestea pot fi calathea, cordyline, alocasia, dieffen-bachia, crotonul, gloxiniile, trandafirii chinezești etc. Și în dormitor se poate plasa un vas cu cyclamen sau violete de Parma, streptocarpus sau un philodendron.
Ca în orice meserie sau îndeletnicire, fără documentare nu este prea lesne să cunoaștem toate pretențiile plantelor ca să obținem rezultate. Dacă doriți, acest lucru nu este prea greu de îndeplinit. Sunt destule surse de informare din care să aflați „secretele” plantelor. Luați în serios locul de origine unde s-au format, pentru că vă ajută mult în ceea ce privește pretențiile la condițiile de mediu în care le creșteți. Începutul este mai greu, dar pe parcurs devine o plăcere, o pasiune. De această dată nu mi-am propus analiza vreunei specii, dar vă asigur că mi-au adus multe satisfacții crinii amaryllis, agapanthus, hymenocalis sau speciile de epiphyllum, beloperone, mușcatele de tot felul, zephyranthes, plumbago cu florile bleu, abutilonul sau leandrii. Fie că în sezon rece cresc în interior, fie că în cel cald le scot în mediu natural, totdeauna le respect pretențiile și cerințele. Plantele vor recompensa în mod plăcut truda noastră pentru îngrijirea lor și ne vor da încredere și optimism. Despre unele specii am scris în Practic Idei nr. 7/2010, 9/2010, 8/2011 sau 10/2013, despre altele mai noi voi scrie în numerele viitoare. Datorez recunoștință celor care m-au încurajat și au apreciat prezentările mele, precum și redacției care a publicat scrisorile mele și le-a premiat. Urez revistei Practic Idei apariție îndelungată și multă sănătate celor care o trudesc!
Foto: Gheorghe Cojocaru

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Crassula planta de jad | Revista Practic idei

Leave A Reply