Afinul american negru a dat recoltă bogată

0

Gabriel Dumitru, loc. Budeasa, jud. Argeș
Dragă redacție,
Revin cu un nou articol să aduc la cunoștința cititorilor o bucurie care mi-a făcut-o o plantă despre care v-am pomenit și anume afinul american negru (Phytolacca americana) sau cirmiz.
Această plantă m-a impresionat atât de mult prin creșterea rapidă, fără să necesite stropiri și bogăția de fructe, încât doresc să bucur și pe cititorii revistei cu ea, adică să le ofer semințe din această plantă și nu numai.
Am primit semințe de la o colaboratoare și fidelă cititoare a revistei, pe care le-am semănat în luna martie, acestea au germinat toate, aproximativ în 3 săptămâni, pe unele le-am replantat în solar, pe altele în ghivece și restul în grădiniță. Ele au crescut așa de repede înalte în formă de tufă, încât a trebuit pe cele din solar să le leg cu sfoară de stâlpii solarului. Le-am mai scurtat, pentru că ajunseseră la folia de deasupra și se umbreau. Fiecare ramură a făcut ciorchini mari de aproximativ 30 cm, cu flori albe, după care s-au transformat în bobițe verzi și mai apoi, începând de la jumătatea lunii septembrie, schimbându-și culoarea în negru rubiniu. Bobițele sunt mari, asemănătoare coacăzului. Consumate crude, sunt amărui, dar făcute sirop, au un gust deosebit nu pot găsi nicio comparație. De la cele 20 de plante pe care le-am avut în solar, la prima recoltă am cules aproape un lighean de bobițe (aproximativ 4 kg) și am făcut sirop cu ele.

afin american
Foto: Gabriel Dumitru
Planta este medicinală și se poate folosi totul de la ea, rădăcina este groasă, tulpina crește cam 2 m, iar frunzele sunt mari. Planta are efect antitusiv, antireumatic, tonic, antiinflamator, iar în cofetărie se folosește drept colorant alimentar. Am primit întrebări de la cititorii revistei, de ce se usucă plantele la plantare și doresc să reamintesc tuturor cititorilor, că toate plantele cumpărate cu rădăcina nudă (goală), trebuie ținute cu rădăcinile în apă, circa 1 zi, pentru a se hidrata și după aceea plantate în pământ.
Cei ce doresc semințe îmi pot scrie pe adresa: Gabriel Dumitru, com. Budeasa, sat. Rogojina nr. 8, jud. Argeș, sau pe adresa de mail următoare: [email protected] Vă urez un sfârșit de an binecuvântat!
Foto: Gabriel Dumitru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply