Aerisire și confort în locuință

0

Monica Viericiu
Poate părea ciudat, dar cu cât aerisești mai des iarna, cu atât vei avea aer mai cald și mai plăcut, acesta deoarece aerul exterior este mai uscat și odată ce îl înlocuiește pe cel plin de vapori de apă, se va încălzi mult mai repede camera și te vei simți mai confortabil.
Condensul apărut pe suprafața interioară a ferestrelor poate fi ținut la respect prin aerisiri frecvente și o încălzire mai puternică, deși specialiștii ne avertizează că degeaba încălzim aerul pentru că umiditatea de fapt rămâne aceeași și se poate ca probleme cu mucegaiul să apară în alte zone ale camerei unde există punți termice. O soluție efiicientă ar fi încălzirea obiectelor pe care se produce efectiv condensul, adică schimbarea geamurilor cu unele de mai bună calitate, cu rupere de punte termică și cu inserție de gaze rare, așa numitele Low E.
Aerisirea este esențială mai ales în cazul în care încălzirea se face de la surse, cu flacără deschisă, cum este cazul sobelor (pe gaz, pe lemne, pe motorină), deoarece prin ardere se consumă oxigenul.
În camerele încălzite prin calorifere, mai ales cele electrice care se încing puternic, se întâmplă ca umiditatea relativă a aerului să scadă prea mult și atunci să se usuce mucoasa nazală, ceea ce produce disconfort. Cei mai afectați în acest sens sunt bebelușii, cărora specialiștii ne recomandă să le păstrăm în camere o umiditate atmosferică de 50%. Aceasta este valoarea ideală, deci nu este vreo tragedie dacă este un pic mari scăzută sau mai ridicată. Pentru a corecta un aer prea uscat, se folosesc umidificatoare, există foarte multe modele, cu diverse tehnologii, cele mai simple fiind clasicele recipiente cu apă așezate pe calorifer sau pe sobă, după caz, dar se pare că nu sunt foarte eficiente în comparație cu cele moderne, care au și un cost pe măsură.
Totuși reține că umiditatea relativă aunui spațiu de locuit, pentru a fi confortabil, se recomandă a fi menținută în intervalul 50-60%. Dintre plantele de interior, anthurium, calathea, dieffenbachia, murraya și cyclamenul necesită spații cu umiditate atmosferică sporită.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply