Adio, molii!

0

Monica Viericiu
Îți iubești paltonașul sau puloverele din lână fină, îți plac păturile sau carpetele din acest material? Atunci ia aminte la modalitățile de a ține moliile la distanță, fiindcă odată ajunsă vreuna între țesături, poate face prăpăd.
Este de ajuns să roadă din loc în loc, fie și numai câte un fir de lână și puloverul preferat să fie numai bun  de aruncat, dar nu este nevoie să ajungi la această situație. Ca să alungi moliile de haine există mai multe metode, cu substanțe chimice (spray-uri insecticide naftalină, geluri, capcane cu momeli) sau cu produse simple, unele chiar cu plante de leac plăcut mirositoare.
Aceste insecte sunt amatoare de fire din lână sau de blănuri, deci nu reprezintă un pericol pentru compozițiile cu bumbac sau cu fibre sintetice.
Pe vremuri lâna era la mare căutare așa că aproape fiecare bunicuță avea metoda proprie de a-și feri garderoba de insectele pofticioase. Puneau printre rafturile cu haine de la buchețele de sulfină galbenă înflorită, frunze de mușcată creață și levănțică înflorită până la frunze de rozmarin, frunze de nuc, conuri de brad,  coji uscate de portocală, cuișoare, hârtie de ziar, tutun (dintr-o țigaretă sfărâmată), bucățele de cauciuc cu miros puternic (cum este cel de la anvelope). Unele gospodine clăteau lucrurile din lână cu apă în care adăugau oțet sau ceai de pelin, altele stropeau lemnul dulapului cu ceai de roiniță, iar altele strecurau în șifonier tampoane de vată sau bucățele de lemn îmbibate cu ulei esențial de cedru, toate convinse fiind că astfel moliile vor ocoli zona.
De reținut că produsele introduse în dulap să fie ori uscate bine, ori ferite de contact direct cu hainele pentru a evita apariția vreunei pete. Deci pot fi puse între foi de șervețel sau introduse în săculeți de tifon sau perdea și agățați de bara de haine, fără a le atinge pe acestea.
În cazul în care infestarea era masivă, se puneau pe tabla de copt vinete, după ce se încingea ștrașnic, pastiluțe de naftalină care începeau a face un fum puternic și se plimba gospodina cu această tablă prin încăperile unde se iviseră nesuferitele molii. Se pare că metoda funcționa.
Pentru a preveni apariția atacurilor, se recomandă ca lucrurile care nu se folosesc în sezonul respectiv ori se depozitează pe termen îndelungat, să se spele și după ce s-au uscat să se introducă în saci de plastic (atenție, nu biodegradabil), să se lege bine la gură, iar apoi să se sigileze locul cu bandă de scotch.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply