Adio, gândaci!

0

Monica Viericiu
Ți se mai întâmplă ca noaptea să dai nas în nas cu câte un gândac în bucătărie? Din păcate, foarte mulți oameni au aceasta surpriza neplăcută, dar există și multe metode pentru a spune adio acestor insecte nesuferite.
În primul rând, se cuvine făcută o curățenie temeinică măcar la bucătărie, deși recomandat este în toată casa, deoarece gândacii aceia maronii se ascund și în mobilier, și în electrocasnice. Ca toate animalele, vin acolo unde găsesc hrană din belșug, deci probabilitate mai mare este să mișune în zona chiuvetei, a mesei și a găleții de gunoi, unde rămân firmituri, stropi de apă, de grăsime. De aceea caută să strângi masa după ce termini de mâncat, evită să lași teancul de farfurii murdare până a doua zi de dimineață, mătură și curăță sita chiuvetei în fiecare seară. Dacă nu poți duce seara gunoiul, măcar pune capac la cutia de gunoi sau leagă sacul, pentru a nu mai pofti gândacii la tine în casă.
De aceea o curățenie făcută cu simț de răspundere, inclusiv în spatele dulapurilor, a frigiderului, urmată de aplicarea unui insecticid, ajută enorm. Chiar dacă nu știi să ai asemenea chiriași, s-ar putea să găsești ulterior câțiva gândaci cu burțile în sus, pentru simplul fapt că ei circulă extrem de ușor de la un apartament la altul, prin spațiile aproape invizibile de lângă conductele de apă, prin aerisiri, prin canalizare, ba chiar pe lângă tocul ușilor se strecoară. Așa că stropește bine cu insecticid și în aceste locuri.
Cât privește substanțele chimice, există multe produse eficiente: K-Othrine sc 25, Globol, Regent,  Parakil, Sanitox, eMerg, K 300. Trebuie reținut că aceste substanțe au efect o perioadă mai scurtă sau mai îndelungată. Unele insecticide sunt de șoc, se remarcă prin mirosuri puternice (se pulverizează, se țin ferestrele închise câteva ore și apoi se aerisește foarte bine), menite, se pare, să scoată insectele din cuibul lor. Aceste substanțe au efect un timp scurt, de aceea se recomandă o nouă aplicare după aproximativ 7-14 zile. În schimb alte insecticide rămân active timp de 3-4 luni, iar eficiența se dovedește în timp, deoarece gândacii nu mor instantaneu, dar substanțele chimice odată ingerate își fac efectul fiind purtate de insecte până în cuib, ceea ce duce la distrugerea tuturor indivizilor, indiferent de vârstă.
De reținut că eficiența insecticidelor este determinată în timp și de suprafața pe care sunt aplicate, pe o podea spălată frecvent concentrația substanței active se diluează și nu mai ajută la nimic. Mare atenție la ce substanțe folosiți, mai ales dacă aveți animale de companie, copii mici sau anumite sensibilități. Citiți cu foarte mare atenție eticheta de pe ambalajul produsului, păstrați-l departe de copii și aruncați recipientele rămase cu grijă pentru a preveni accidentele și contaminarea mediului înconjurător. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply