Pregătiți și adăpostul câinelui pentru iarna cea geroasă (I)

0

@ Concurent: medic veterinar Mihai Dincă, București
Dragi prieteni,
A sosit anotimpul friguros și iată ce trebuie să știm pentru binele cățelului nostru.
Se ște că iarna este un anotimp frumos și zăpada este îndrăgită de către câini mai ales când vine vorba de joacă, dar cum poate afecta acest anotimp câinele nostru?
În primul rând, răcirea vremii înseamnă și un efort mai mare al organismului de a-și menține temperatura constantă și de aici și un consum mai mare de energie, care se va reflecta în alimentație. În această perioadă apare și schimbarea blănii, care presupune creșterea unui rând de blană scurtă (puf) și lungirea și îngroșarea firelor lungi. Această schimbare a blănii este însoțită și de îngroșarea stratului adipos subcutanat cu rol în protecția termică a organismului. Tot în această perioadă apar și probleme de sănătate (afecțiuni respiratorii, renale, locomotorii și digestive) cauzate de aerul rece sau de curenții de aer, dar și de modificările de presiune. Cei mai afectați sunt câinii tineri și cei în vârstă. Astfel, temperaturile scăzute, umiditatea, curenții de aer acționează prin favorizarea pierderilor de căldură, vasoconstricție periferică, diminuarea rezistenței organismului și favorizarea acțiunii agenților patogeni. Trecerea bruscă la temperaturi scăzute reprezintă un pericol pentru animalele cu afecțiuni cardio-circulatorii, iar acțiunea persistentă a umidității și temperaturii scăzute poate provoca degerături mai ales la nivelul urechilor, vârfului cozii, pernițelor etc.
Pentru a evita problemele cauzate de frig și vânt, la câinii de apartament este utilă o hăinuță pentru plimbările de afară, care să le acopere coloana vertebrală și partea dorsală, protejând astfel zona renală. Această hăinuță trebuie să fie dintr-un material călduros și rezistent la vânt și la ploaie. Obișnuiți cu o temperatură constantă, schimbările din organismul lor primăvara și toamna sunt aproape inexistente. Din această cauză, ei nu sunt pregătiți pentru a înfrunta frigul.
La câinii mai în vârstă trebuie să ținem cont că frigul afectează și articulațiile și buna funcționare a acestora. Pentru a preîntâmpina problemele articulare pe timp de iarnă este bine să ținem cont de câteva reguli și anume: întotdeauna înainte de a ieși la plimbare trebuie să facă o „încălzire“ în casă, prin mers câteva minute, mai ales după ce a dormit sau a stat mai mult timp nemișcat. Trebuie să avem grijă ca locul unde se odihnește să fie un loc călduros, cu o suprafață moale, astfel trebuie să evităm suprafețele cu gresie sau parchet, sau obiceiul de a sta la ușă culcat adulmecând pe sub ușă. Acest mod de a se odihni, în timp, poate produce afecțiuni respiratorii și articulare. Cei mai afectați de frig sunt câinii cu păr scurt și de talie mare.
Citește și continuarea articolului!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply