Acoperă solul cu materii organice, ai doar de câștigat

0
Fotolia
Concurent: Maria Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție,
Poți obține din deșeurile grădinii material de acoperire din producție proprie. Acoperirea este modul cel mai simplu și mai natural de protecție a solului.
Stratul de protecție format din materii organice împiedică secarea și eroziunea solului și, totodată, răspândirea buruienilor. Îi reglează temperatura, îi asigură substanțe nutritive și stimulează activitatea viețuitoarelor din sol. Pentru a obține material de acoperire din aproape toate deșeurile grădinii, ai în vedere următoarele:
1. Nu așterne materialele mărunțite și umede, de exemplu iarba tăiată sau frunziș în strat gros, deoarece se pot compacta și produce mucegai.
2. Nu utiliza resturile vegetale provenite din tunderea gardurilor vii sau din straturile de legume și de flori decât dacă sunt sănătoase.
3. Înainte de a le așterne, mărunțește cu tocătorul părțile vegetale mai mari, pentru a forma un strat uniform.
4. Îngrășământul maturizat sau compostul semimaturizat conțin extrem de multe substanțe nutritive.
5. Paiele sunt excelente pentru acoperirea solului din jurul plantelor cu tulpini lemnoase nou plantate, sau a gardurilor vii.
6. Utilizează scoarța de copac mărunțită, rumeguș sau ace de conifere numai în cazul plantelor necesitând soluri acide.
Așază materialul de acoperire pe straturi, doar când plantele ating înălțimea de cel puțin 10 cm. În prealabil afânează solul, îndepărtează buruienile și udă abundent. Stratul de acoperire se plasează totdeauna pe un sol umed. Așterne un strat subțire de compost, peste care netezește materialul de acoperire. Sub arbori, garduri vii și tufe sunt adecvate și materialele de acoperire mai grosiere.
Poți realiza și un amestec de materiale de acoperire bogat în substanțe nutritive. Din compost poți obține un material de acoperire extrem de bogat în substanțe nutritive și extrem de activ din punct de vedere biologic, excelent pentru mulcirea și fertilizarea straturilor din grădină. Dacă în grădină se formează compost, în cantități excesive, pentru acoperire se poate folosi și compostul semimaturizat, în curs de putrefacție. Așterne peste acesta un alt material, pentru a nu se usca.
Utilizează compost de culoare închisă, maturizat, granular. Dacă nu dispui de o cantitate suficientă în grădină, procură-ți din comerț.
Mărunțește cu ajutorul tocătorului deșeurile grădinii (ramuri, frunze) și amestecă-le cu compost în proporție de 2:1. Presară în amestec câțiva pumni de făină de piatră, calcar de alge sau cenușă de lemn, care conțin importante substanțe minerale. Amestecă bine ingredientele, după care așterne materialul de acoperire într-un strat de 5-10 cm pe plantații sau în jurul plantelor.
Mărunțește paiele și deșeurile provenind din tăierea arborilor, respectiv a plantelor perene, destinate ca material de acoperire. Frunzele uscate se folosesc la acoperirea solului ori ca protecție contra gerului. Înainte de utilizare, lasă să se usuce puțin iarba tăiată. Lungimea firelor ierbii tăiate să nu depășească 15 cm. Înainte de așternerea materialului de acoperire afânează suprafața solului cu sapa. Astfel se facilitează circulația apei și a oxigenului între straturile solului. Îndepărtează toate buruienile și dacă este necesar reînnoiește stratul de mulci.
Atenție, nu toate plantele suportă bine mulcirea. Nu mulci stratul cu răsaduri, decât după ce răsadurile au atins înălțimea de 10 cm. Nu acoperi solul în cazul usturoiului și al cepei, deoarece dacă pământul este prea umed, pot putrezi.
Primăvara îndepărtează stratul de acoperire de iarnă, pentru a permite solului să se încălzească mai ușor și mai repede. După plantare, respectiv după ce răsadurile sunt suficient de dezvoltate, acoperă solul de compost maturizat. Vara, nu lăsa, pe cât posibil, solul fără acoperire. Reînnoiește sistematic stratul de mulci. Toamna, mărunțește deșeurile vegetale din grădină și adună-le cu grebla. Așterne-le pe sol, drept strat de protecție a plantelor sensibile la ger sau transformă-le în compost. Stratul de acoperire subțire, deseori, nu asigură o protecție suficientă contra gerului uscat (fără zăpadă) și vântului rece. În regiunile cu climă aspră acoperă cu crengi plantele sensibile sau nou plantate. Primăvara îndepărtează crengile încă înainte de apariția primilor lăstari. Vă doresc grădini frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply