Achiziția unei locuințe (II)

0

Vremurile sunt tot mai tulburi, dar investițiile imobiliare, desigur, cele făcute inteligent, se pot dovedi unele rentabile oricând.
Caută și prima parte a articolului aici!
Pentru locuințele noi ai alte aspecte de urmărit. Studiază cu atenție avizul tehnic, avizul de la Siguranța în Construcții, autorizația de construcție (să corespundă cele declarate cu realitatea, fiindcă alfel te poți trezi cu surprize neplăcute) și, mai ales, actul de proprietate asupra terenului pe care este înălțată o construcție nouă, fie ea casă, vilă sau bloc de apartamente. Asigură-te că dezvoltatorul imobiliar sau vânzătorul deține dreptul de proprietate deplină și asupra pământului de sub construcție și că nu există litigii în privința acestuia. În plus, alege firme sau persoane fizice autorizate care să fie stabile financiar, pentru că în situația în care intră în faliment, este posibil să nu-ți mai recuperezi banii de avans. Referitor la acest aspect, cu cât stadiul construcției este mai la început (uneori se vând apartamente când nici măcar fundația blocului nu este turnată și până la finalizare durează minimum un an), cu atât prețurile sunt mai accesibile, dar și riscul mai mare, la fel și perioada de așteptare până când vei putea intra în posesia bunului. Tot pentru a putea atrage fonduri, dezvoltatorii oferă și discounturi pentru achitarea integrală din faza de precontract de cumpărare sau la plata cu cash. Caută cât mai multe informații referitoare la dezvoltatorul proiectului, intră pe forumuri, vezi ce păreri au oamenii cu care a mai lucrat, ce probleme au întâmpinat, cum le-a rezolvat.
La multe locuințe noi, finisajele sunt alese de cumpărător în funcție de un buget alocat pentru fiecare categorie de produse (parchet, gresie, faianță), rămânând să achite diferența dacă alege produse mai scumpe. Dacă vrei să te asiguri că totul va arăta cum dorești, atunci mergi cât mai des pe șantier, implică-te la timp în procesul de decizie, verifică evoluția lucrărilor și atenționează imediat meșterii dacă lucrurile nu continuă în direcția dorită de tine. Sunt banii tăi și este păcat să plătești din nou pentru modificări sau reparații. De exemplu, nu are rost să accepți o ușă de slabă calitate, la intrare, ușă pe care ulterior vei fi nevoit să o înlocuiești; mai bine soliciți să ți se scadă prețul ei de la început și montezi una corespunzătoare, fără să mai dai bani pe reparații la glafuri și curățenia casei.
Cât privește creditarea, majoritatea împrumuturilor ipotecare făcute de români sunt cu rate variabile. La creditele în lei, ratele au crescut vertiginos odată cu majorarea neașteptată a indicelui ROBOR din ultimele luni. Pentru a fi la adăpost de aceste variații, Banca Națională a ­României ne sfătuiește să alegem creditele cu dobânzi fixe, chiar dacă sunt ceva mai scumpe față de cele cu dobânzi variabile.
De reținut un aspect care se aplică la toate tipurile de tranzacții imobiliare, anume desfășurarea unei campanii de informare înainte de a apela la un consultant sau la o firmă de intermedieri. Trebuie să știi câte ceva despre ceea ce dorești să cumperi, să ai criterii, limită de buget, informații despre zone și, mai ales, prețuri. Există foarte multe site-uri cu anunțuri, unde apar și ofertele proprietarilor, cu care, dacă reușești să te înțelegi, eviți costul de 2-3% din tranzacție (minimum 500 de euro) care este perceput drept comision de o agenție imobiliară. Este drept că aceasta va verifica actele proprietății și va facilita unele proceduri, dar și la notariat se urmăresc aceiași pași. O locuință poate apărea în anunțurile a patru-cinci agenții, cu prețuri diferite, iar dacă mergi la o vizionare, vei fi obligat să semnezi un contract care te pune în imposibilitatea de a încheia tranzacția prin intermediul altei firme sau chiar direct cu proprietarul fără să plătești comision celor care ți-au prezentat imobilul. Așadar, fii foarte precaut încă din prima etapă a procesului de achiziție.
Text: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply