ABC-ul gradinilor in stil japonez

0

Designul gradinilor japoneze are origini in stilul chinezesc si este dedicat naturii pure.

Principiile gradinilor japoneze
Inca din vremurile medievale s-au dezvoltat patru stiluri majore pentru designul gradinilor in stil japonez: gradini Zen, gradini de ceai, gradini mici si gradini de plimbare.
Principiul designului este acela al celebrarii naturii in stare pura, fara interventii artificiale. Spatiul si timpul, atat de pretuite in cultura japoneza, trebuie sa se completeze chiar si in arta designului.
Intimitatea este un aspect la care oamenii din Tara Soarelui Rasare tin foarte mult. De aceea, garduri si poduri sunt frecvent regasite in gradini pentru a delimita spatiul si pentru a marca o poarta de trecere in contemplarea naturii.
Ingrediente cheie: materialele
PIATRA (Ishi) – da tonul intregii gradini si poate fi alternata in grupuri de cate trei. Pot fi alese pietre din categoria arcuite, verticale sau plate.
APA (Mizu) – este un element esential, mai ales in gradinile Zen. Chiar daca nu ai spatiu pentru un lac sau o piscina, chiar si un mini-bazin de apa da un aspect de exceptie.
VERDEATA (Shokobutsy) – plantele trebuie sa arate cat mai natural, in ton cu imaginea de ansamblu a gradinii. Adesea, muschiul este folosit in locul spatiilor cu iarba.
ACCESORII (Tenkebutsu si Shakkei) – includ o categorie de ornamente care nu fac parte din gradina, dar se incadreaza usor in imaginea de ansamblu.
Tehnici de gradinarit
1. Chisen-kaiyu-shiki: un design ce include terasamente si ochiuri de apa.
2. Hiraniwa: un design specific gradinilor Zen, dat fiind ca implica prezenta unui templu sau altar de plante sau copaci.
3. Roji: este un design simplu si rustic, ce se concentreaza de o parte si de cealalta a unei poteci centrale, care conduce la un set de mobilier sau la o terasa unde se poate servi ceaiul sau unde se pot relaxa musafirii.

Text: Alexandra Badita
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply