Excursie la Peleş, în Sinaia

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Petrea Chiru, Galaţi
Dragi prieteni,
Se apropie perioada concediilor, de aceea vă prezint Sinaia, o staţiune turistică aflată la 880 m altitudine (medie), caracterizată drept „Perla Carpaţilor” şi unde ai foarte multe de văzut şi făcut în orice anotimp.
Numele, împrumutat de la Mănăstirea Sinaia, i-a fost atribuit în 1874 de Carol l fostei comune Podul Neagului şi declarată apoi oraş în 1880. Din Sinaia poţi urca la Cota 1400 şi 2000. La Cota 1400 poţi culege zmeură pe săturate vara. Ce să mai spun de priveliştea oferită de telecabină! În afară de urcatul şi coborâtul cu telecabina, toate deplasările le-am făcut pe jos. Astfel am urcat la Peleş şi Pelişor, iar în drum am trecut pe la Mănăstirea Sinaia, supranumită „Catedrala Carpaţilor” (poartă acest nume de la Muntele Sinai şi a fost construită de Prinţul Mihail Cantacuzino în 1695).
La Peleş am vizitat parterul şi etajul l. Dacă ai un ghid bun, după o oră şi jumătate de petrecut în Castel înţelegi istoria altfel, fiţindcă vezi şi auzi lucruri uimitoare. Piatra de temelie a palatului a fost pusă de Regele Carol l la 22 august 1875, iar inaugurarea a avut loc la 7 octombrie 1883, dar finalizarea a trebuit să aştepte până în 1914. Palatul avea destina ia de reşedinţă de vară pentru regii României. Încă de la inaugurare avea încălzire centrală, Peleșul fiind primul castel din Europa iluminat electric, având uzină electrică proprie. Are 160 încăperi și peste 30 de băi, iar turnul central măsoară 66 m înălțime. Are o sală de spectacole cu 60 de locuri, unde a rulat primul film românesc despre Războiul de Independență. Pelișorul, construit tot de Regele Carol l, pentru nepotul său, viitorul rege Ferdinand și regina Maria, a fost terminat în 1903, are 99 camere și se vizitează din 1993.
În Sinaia trebuie să vizitezi Parcul „Dimitrie Ghica”, construit tot de Carol l în 1881, unul dintre cele mai vechi din țară. Printre arborii seculari se află busturile lui Eminescu, Creangă, Bălcescu, Dimitrie Ghica, iar Cazinoul vechi de peste 100 de ani a devenit Centru Internațional de Conferințe. Începând din august 2000 găzduiește anual Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii” și tot aici în fiecare toamnă are loc Festivalul „Sinaia Forever”. Periodic, se desfășoară numerose alte manifestări cultural-artistice. Trebuie să-ți faci timp să vezi și Muzeul Rezervației Naturale Bucegi. Întorcându-mă la Peleș, vă amintesc că reginei Elisabeta îi plăceau artele (muzica, poezia, pictura) și nu o dată a cântat în sala de muzică a castelului împreună cu George Enescu. Pentru Enescu a construit o sală de spectacole lângă Peleș și i-a dăruit o vioară Amati. Pseudonimul literar al reginei era Carmen Sylva. Mulți oameni de cultură ai vremii erau invitați la Peleș, printre care și Mihai Eminescu. În oraș există și Casa Memorială George Enescu.
Sinaia a fost primul oraș iluminat electric din România (1890) și în decembrie 1933, în gara Sinaia a fost asasinat prim-ministrul României (atunci Președintele Consiliului de Miniștri), I. Gh. Duca. În clădirea gării este amenajat un interesant „Muzeu al trenulețelor”. Din Sinaia poți merge pe jos la Poiana Țapului, de unde urci la Cascada Urlătoarea și apoi cobori la Bușteni, despre care vă voi vorbi într-un articol viitor. Vacanțe plăcute!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply