Rase de găini pentru ouă

0

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Dragii mei,
In cele ce urmează vă spun cum puteți să obțineți puișori și găini bune pentru producția de ouă.
Recoltarea ouălor pentru incubație trebuie să se facă la intervale mici de timp: 3-4 ori pe zi, pentru a înlătura posibilitatea să se murdărească sau să se spargă. Ouăle trebuie recoltate din cuibar cu mâinile curate și dezinfectate și să se aibă grijă mare de menținerea ouălor pentru a le păstra integritatea lor. În concluzie și de această dată recomand tuturor gospodinelor care se ocupă cu creșterea păsărilor să ia din timp legătura cu adevărații crescători de păsări de curte sau cu medicii veterinari, în vederea procurării de ouă pentru incubație. Vă sfătuiesc însă să procurați de la crescătorii amatori, pui în vârstă de trei săptămâni, circa 8-10 bucăți, pentru a vă obișnui cu ei, dar trebuie ținuți într-o cameră călduță până se acomodează ei, întrucât la început sunt mai sensibili. Nu uitați să le pregătiți din vreme furaje concentrate pentru pui mici de 3-5 săptămâni și mai ales să le amestecați cu puțină păpădie și urzici proaspete, tăiate mărunt, care le dă poftă de mâncare plus că ajută la dezvoltarea organismului.
Vă propun să cumpărați rase intermediare cu producții mixte și anume:
-Rasa Rhode-Island, de culoare roșie, sau culoare roșie-vișinie.
-Rasa New-Hampshire, culoare roșie.
-Rasa Plymouth-Rock, culoare: barată, albă, herimată, cărămizie.
-Rasa Sussex, culoare germinat deschis (alb cu negru) foarte frumoase.
-Rasa Gât-golaș de Transilvania, le găsiți la Sighișoara, Războieni, Cluj, Mediaș, în culori; albă, neagră, roșie, barată.
Toate aceste păsări sunt deosebit de frumoase, cu producție anuală medie, între 140-220 buc., care pot fi depășite cu multă ușurință, dacă le oferiți îngrijirea de care au nevoie. Hrana acestora trebuie să fie verificată în permanență, să fie uscată și curată, să nu aibă miros rânced. Dacă optați pentru cereale, aveți grijă ca acestea să fie din producție recentă, pentru a fi bogate în substanțe nutritive și a contribui la creșterea unor păsări ouătoare și sănătoase. Pe lângă hrană, foarte important este și adăpostul, așa cum am scris și în articolele trecute. Acesta trebuie protejat de intemperii, de frig și dotat cu bare și scărițe de lemn pe care pot urca păsările, fiind astfel protejate la înălțime. Doresc multă sănătate și în familiile și gospodăriile voastre, iar celor care doresc să crească păsări pentru ouă. Mult succes!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply