7 lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în dormitor pentru un somn odihnitor

0

pat tapitatSomnul odihnitor a devenit un lux pentru cei mai mulţi dintre noi, din cauza regimului de muncă şi a timpului liber care ne lipseşte. Dacă ai, însă, câteva lucruri în dormitorul tău, ai putea dormi bine în fiecare noapte.

Calitatea somnului este mai importantă decât cantitatea. Un somn de calitate va influenţa modul în care te simţi în primele ore ale dimineţii, precum şi starea ta de spirit de-a lungul întregii zile.

Iată care sunt cele 7 lucruri de care ai nevoie în dormitor dacă vrei să te bucuri de un somn de calitate:

Cumpără un pat foarte confortabil

Una dintre principalele cauze ale somnului neodihnitor este lipsa unui pat confortabil pe care să te odihnești fără să te doară spatele. Atunci când alegi un pat, dimensiunea potrivită este foarte importantă. Mai bine ai un pat prea mare pentru tine și partenerul de viață decât unul mult prea mic. În al doilea rând, ai nevoie de un pat foarte stabil, care să nu se miște de fiecare dată când te miști în așternut. Deși nu îți dai seama de asta, instabilitatea patului te afectează în mod inconștient și generează o stare de nesiguranță.

Dacă ai ales cu atenţie patul, acesta ar trebui să aibă o durată de viață de aproximativ 10 ani. Totodată, și aspectul patului este foarte important pentru confortul tău înainte de culcare, însă dacă patul tău arată precum un astfel de pat tapitat, suntem siguri că te vei bucura de un somn foarte odihnitor.

Cumpără așternuturi și perne de calitate

Multe persoane acordă o atenție deosebită patului și ignoră așternutul, inclusiv pernele. Spre exemplu, un studiu citat de oprah.com a arătat că o pernă de fermitate medie îmbunătățește radical calitatea somnului. Perna nu trebuie să fie nici prea tare, nici prea moale, deși există persoane care au renunțat cu totul la pernă și se bucură de un somn foarte odihnitor.

Alege cu atenție culoarea pereților

Dacă încerci să creezi în dormitor un spațiu care să te invite la somn, zugrăvește pereții în albastru deschis, care este considerat cea mai calmantă culoare și cea mai potrivită pentru dormitorul tău. Conform unui sondaj citat de realsimple.com, persoanele care dorm într-o cameră în care culoarea dominantă este albastrul au parte de cel mai odihnitor somn, care durează, în medie, 7ore și 52 de minute. Alte două variante de culori odihnitoare sunt verdele și galbenul deschis.

Pune în dormitor un buchet de trandafiri

Dacă te vei trezi dimineața și vei vedea un buchet de trandafiri, starea ta de spirit se va îmbunătăți instantaneu. Acest lucru îți va oferi energie pe tot parcursul zilei, conform specialistei Nancy Etcoff din cadrul Școlii Medicale Harvard.

Trage draperiile

Pentru a avea parte de un somn odihnitor, ai nevoie de draperii, în special în timpul verii, când se luminează foarte devreme. Spre deosebire de oamenii primitivi, care adormeau după ce se însera și se trezeau la răsăritul soarelui, omul modern a inventat iluminatul artificial și și-a micșorat, practic, perioada de somn. Pentru a reduce cantitatea de lumină artificială care pătrunde în timpul nopții în camera ta, acoperă ferestrele cu draperii. În plus, somnul tău nu va mai fi tulburat nici de lumina dimineții, iar tu vei dormi exact atât cât ți-ai propus.

Renunță la televizorul din dormitor

În dormitoarele noastre găsim adesea şi un televizor. Foarte multe persoane mărturisesc că nu pot adormi fără să privească la televizor, însă acest obicei ne poate afecta foarte mult nopţile. Un film de acţiune, o emisiune de ştiri sau un documentar ne fac mintea să lucreze în continuare şi în loc să ne liniştească şi să ne pregătească pentru somn, ele nu fac decât să ne agite, chiar dacă noi nu realizăm acest lucru. În plus, lumina emanată de ecran ne va face să adormim mult mai greu.

Alege parfumul potrivit pentru somn

Dacă vrei să ai un somn odihnitor, trebuie să fii atentă și la mirosul care domină încăperea. Nu trebuie să fie un parfum puternic, ci unul discret. Spre exemplu, majoritatea designerilor de interior și a specialiștilor în aromaterapie recomandă parfumul de lavandă, care are capacitatea de a te relaxa înainte de culcare și de a duce rapid la apariția stării de somnolență.

(P) Articol realizat împreună cu Elvila.ro

Foto: shutterstock.com/Serg Zastavkin

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply