Cum îngrijești ficusul

1

Monica Viericiu
Ficusul este una dintre cele mai iubite plante de apartament deoarece se cultivă ușor și are zeci de înfățișări. Dar știi cum să-l îngrijești pentru a-și arăta deplina frumusețe?
De la bun început trebuie să menționez că plantele din genul Ficus sunt ornamentale prin frunze și prin port, deci nu aștepta flori, fiindcă vei fi dezamăgit. În schimb coloritul variat, eleganța lăstarilor, forma frunzelor îți vor răsplăti pe deplin efortul de a-l păstra în casa ta. În general ficusul iubește căldura și are nevoie de udări abundente, cantitățile de apă fiind evident corelate cu temperatura ambientului. Pentru a fi cu adevărat fericit, ficusul are nevoie și de umiditate atmosferică, de aceea ghiveciul său se amplasează pe un strat de pietriș care se menține ud.
Forma frunzelor și înălțimea plantelor cuprinse în categoria ficușilor variază mult, dar se apreciază ca medie înălțimea de 60-180 cm, în timp ce diametrul tufelor se estimează ca fiind de 45-60 cm.
Pe ansamblu, speciile din acest gen, vor lumină indirectă, dar există și diferețieri, de exemplu Ficus benjamina (arbustul cu frunze micuțe, alungite, verzi sau combinație de verde cu gălbui, cu lăstari eleganți) și Ficus elastica (este cel cu frunze late, mari, lucioase, numit și ,,arbore de cauciuc” în unele zone, deoarece în mediul de origine ajunge să măsoare chiar 2 m) preferă spații cu lumină multă, pe când Ficus pumila (o specie cățărătoare cu frunze micuțe) se dezvoltă mai armonios la semiumbră.
Iarna ficusul necesită o temperatură de 17-18 grade Celsius, nu cumva mai mică de 15 grade Celsius, că există riscul să-l pierdeți. În această perioadă udările se reduc, solul menținânduse ușor umed.
Atenție, seva ficusului poate irita pielea, de aceea mai bine porți mănuși de cauciuc atunci când tai lăstarii sau efectuezi alte acțiuni similare. Poate și de aceea unii superstițioși susțin că nu este bine să-l cultivi în locuință.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Daunatorii ficusului | Revista Practic idei

Leave A Reply