Ciuperci otrăvitoare

0

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Dragii mei,
Încerc să descriu și unele ciuperci otrăvitoare al cărui consum duce la intoxicații sau chiar la deces.
1. Hribul dracului sau hribul țigănesc. De obicei se găsesc în cantități mai mici în pădurile în care cresc hribii buni de mâncat. Nu se pot confunda totuși cu aceștia, deoarece carnea la rupere se colorează mai întâi în roșu, apoi în albastru-violet sau albastru-negricios. Carnea este groasă, tare, cu miros urât. Hribii dracului nu sunt buni de mâncat, deoarece au în carnea lor o otravă care produce dureri mari la stomac, stări de vomă, dureri de cap.
2. Muscărița sau buretele șerpesc sau buretele pestriț. Pălăria o are foarte frumos colorată, în roșu până la roșu-violet (vișiniu), pe care are presărate mărgele albe. Crește din vară până în toamnă în pădurile foioase și rășinoase. Carnea este tare, albă, fără miros caracteristic. Sub stratul cărnos se găsesc lamele purtătoare de spori. Căutați să ocoliți această ciupercă care este foarte otrăvitoare, nu puneți mâna pe ea!
3. Buretele panterei. Crește în pădurile de foioase și rășinoase, din vară până în toamnă și este asemănătoare muscăriței, se deosebește de aceasta prin colorit, este mai puțin atrăgătoare, în schimb este mult mai otrăvitoare. Carnea este de culoare albă cu miros neplăcut. Pe piciorul ei se află un inel de culoare albă, format dintr-o foiță fină mătăsoasă. Când sunt mici se confundă cu multă ușurință cu ciupercile bune de mâncat. Trebuie multă atenție la aceste ciuperci viu colorate care poartă drept podoabe pete albe pe pălărie cu inel sub pălărie și cupa albă în care stă prinsă partea bazală a piciorului.
4. Buretele de primăvară sau Amanita Verna. Și acest burete crește din vară până în toamnă în pădurile de foioase și rășinoase. Și această ciupercă este otrăvitoare, iar la tinerețe se poate confunda ușor cu cele bune. Carnea este moale, are culoare albă, cu miros foarte urât, în special la exemplarele bătrâne. Baza piciorului este mai groasă decât restul piciorului, este vârâtă într-o cupă membranoasă, de culoare albă, caracter specific amanitelor. Se recomandă multă atenție la recoltatul ciupercilor albe bune de mâncat, care nu au păhărelul sau cupa albă în care este vârâtă partea mai umflată a picioruIui de lângă pământ.
5. Buretele viperei sau ciuperca albă – amanită. Este tot o ciupercă otrăvitoare. Este întâlnită din primăvară până în toamnă în pădurile de foioase și rășinoase. În tinerețe, buretele viperei se poate confunda cu multă ușurință cu ciuperca albă de balegă. Pălăria este cărnoasă, la început aproape sferică, apoi dreaptă, ajungând la diametrul de până la 12 cm. Suprafața pălăriei este colorată de regulă în galben-verzui, verde sau albă. Pe suprafață pălăria are niște dungi fine ce pleacă din centru spre margine, fiind de culoare brună sau neagră. Carnea este albă, cu miros urât, mai ales la ciupercile bătrâne. Buretele viperei este cunoscută drept cea mai otrăvitoare ciupercă, otrava ei producând moartea celor ce o mănâncă. Spre deosebire de alte ciuperci la care otrava se distruge prin fierbere timp de 10 minute, la buretele viperei, otrava nu se distruge prin fierbere.
6. Buretele de lămâie sau Amanita citrina. Este otrăvitoare, denumirea o are de la culoarea galbenă ca lămâia. Și aceasta crește din vară până în toamnă, în pădurile de foioase și rășinoase. Când apare din pământ, atât pălăria cât și piciorul sunt învelite într-o foaie albă, astfel încât ciuperca seamănă cu un ou. Pe măsură ce crește, această foaie se rupe rămânând la baza piciorului. Carnea este albă cu miros neplăcut.
Aici am descris o parte dintre bureții (ciupercile) otrăvitori. Recomand culegătorilor de ciuperci să fie foarte atenți la ceea ce adună în coșurile lor, întrucât dacă din neștiință ori neatenție adună numai una otrăvitoare în traistă, ciperca poate otrăvi și ciupercile bune de mâncat. Vă sfătuiesc să nu vă aventurați a consuma ciuperci culese din pădure dacă nu le cunoașteți foarte, foarte bine. Voi reveni cu metode de conservare a ciupercilor testate chiar de mine. Multă sănătate vă doresc!
Foto: © danimages – Fotolia.com.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply