Moșmonul, decorativ și folositor

0

Monica Viericiu
Ai auzit de moșmon? Este un arbust folosit ca ornament în grădini particulare, în parcuri sau chiar în curțile unor fabrici sau alte unități industriale. De ce? Pentru că pe lângă aspect, este foarte rezistent, atât la frig, cât și la aerul viciat, el tolerând și gazele sau fumul. În plus, părțile sale prezintă și proprietăți vindecătoare.
La noi în țară acest arbust este mai puțin cunoscut și apreciat, cultivându-se arareori. Ce este remarcabil la această plantă este deosebita sa rezistență la temperaturi scăzute, poate tolera geruri de până -35 de grade Celsius, de aceea te asigur că nu va avea probleme iarna cu frigul. În schimb căldurile excesive și aerul foarte uscat îi displac profund, la o temperatură peste 30 de grade Celsius fiind în pericol.
Fructele se culeg toamna și se consumă crude, ca atare. Proprietăți terapeutice au însă nu doar fructele, ci și frunzele, semințele și rădăcinile, fiecare având momentul său specific de recoltare. Cât despre fructe, ele se păstrează iarna în camere răcoroase, ca alte fructe, și se consumă când dorești.
Compotul de moșmoane, băut în doze de 200-400 ml pe zi, ajută la tratarea gutei, a reumatismului, a colitei. Pentru problemele amintite se pot consuma și fructe crude, dar nu mai mult de 1/2 kg pe zi. Tot compotul este recomandat și la combaterea diareei. Decoctul din 2 linguri frunze mărunțite la 200 ml apă ajută la ameliorarea aftelor și a inflamațiilor din zona gâtului, a gurii, dacă se folosește la gargară și clătitul gurii de mai multe ori în cursul zilei și neapărat seara înainte de culcare, ca soluția să rămână pe suprafețele respective cât mai mult. Și în cursul zilei, după efectuarea tratamentului este bine ca măcar o jumătate de oră să nu mănânci sau să bei, ca decoctl să-și poată face efectul.
Așadar dacă vrei un arbust frumos, rezistent și folositor, nu ezita să procuri un moșmon!
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply