Jucării din castane

1

Monica Viericiu
Toamna, la orice plimbare prin parc te întâmpină un alai de frunze galbene, ce se foiesc neliniștite, și tropotul neastămpărat al castanelor grăbite să iasă din căsuța lor tepoasă și să-și arate coaja maronie, proaspătă și lucioasă. Le păstrezi până acasă, că de, trebuie să-i faci pe plac copilului care le adună cu mare sârg, apoi te întrebi cum să scapi de ele fără ca prichindelul să nu se supere. Dar poți să le transformi în lucruri simpatice, gen jucării.
Pe vremuri, la școală, pe lângă cota obligatorie de sticle și borcane reciclate, la loc de cinste stăteau și castanele. Acum le adună doar copiii mici puși pe fapte mari. Totuși, din ele putem obține figurine simpatice. În castanele, cât mai proaspete de preferință (să fie mai moale țesutul din interior) se fac găuri micuțe, în care se introduc bețe de chibrit ori de scobitori (din cele rotunde) și se îmbină după imaginație rezultând furnici, căței, măgăruși, omuleți și ce mai puteți crea. Castanele sunt destul de tari, așa că pentru a face găurile folosește un holzșurub subțire pe care în înșurubezi cât este necesar cu mâna ori șurubelnița, apoi îl scoți și introduci în orificiul format bețișorul de lemn.

jucarii din castane
Foto: Monica Viericiu
Ca să obții figurine simpatice, ai grijă cum distribui castanele, să fie cât mai sugestive. Pentru stabilitate, pune-le  întotdeauna cele mari la bază și orientează bețișoarele-picioare încât să fie bine distanțate.
Noile jucării din castane vor fi mai amuzante dacă adaugi mici detalii, gen ochi vopsiți cu acrilice sau lichid corector, cornițe din bețișoare puțin frânte spre vârf, hăinuțe din frunze, șervețel ori petice de pânză, aripi din pene etc.
Coaja țepoasă a castanelor poate fi transformată în arici folosind doar o carioca sau un pix, dar înțeapă rău și nu ar trebui să rămână la îndemâna copiilor mici. Atenție, jucariile de acest fel, cu bețișoare nu sunt potrivite pentru copiii foarte mici, pentru că părțile se pot detașa, pot înțepa. Recomand folosirea lor doar sub supravegherea unui adult.
Mult succes!
 
Află cum mai poți decora casa cu ajutorul castanelor, al frunzelor și al fructelor de toamnă aici!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Jucarii din burete pentru bebelusi | Revista Practic idei

Leave A Reply