5 specii pentru spații parfumate

1
primule inflorite
Foto: Petrea Chiru
Petrea Chiru, Galați
În cele ce urmează mă adresez atât celor care locuiesc la bloc, ca mine, cât și celor care au grădină lângă casă. În ambele situații vă puteți parfuma aceste spații cu câteva plante ușor de crescut.
Printre multele plante ornamentale ale căror flori produc parfumuri care mai de care mai plăcute, se află și acestea pe care le am în mica mea „grădină” în balcoane. Dar de ce miros unele flori? Parfumul specific fiecărei specii este dat de uleiurile volatile (uleiuri eterice, esențe). Aceste substanțe sunt produse de anumite celule secretoare specializate, aflate în stratul extern de celule al petalelor. Rolul acestor secreții plăcut mirositoare este de a atrage insectele pentru polenizare. Glumind, spun că ele știu că insectele caută în primul rând florile cu miros plăcut, atât ziua cât și noaptea. Dacă regina nopții și noptița (Mirabilis), de exemplu, își deschid florile parfumate doar noaptea, atrăgând fluturii nocturni, celelalte rămân deschise tot timpul. Iată câteva dintre frumusețile parfumate pe care le am eu.
1. Floarea cameleon (Lantana camara). Deși are frunze și tulpini aspre, din primăvară până toamna târziu face inflorescențe globuloase (capitule) formate din flori mici care-și schimbă culoarea din galben în portocaliu și în final în roșu, pe măsură ce se maturizează. Frumoase și parfumate, florile-cameleon se formează în permanență, unele se trec, altele le iau locul. Tulpinile lemnoase ramifică mult dacă sunt scurtate, formând o tufă de 75-80 cm înălțime. Vara vrea apă, iar iarna trebuie ținută la minimum 15 grade Celsius (și udată moderat). Se înmulțește prin butași de tulpină (vârfuri), direct în ghiveci. Vara scoateți-o în grădină, la puțin soare.
2. Leandru (Nerium oleander). Înflorește bogat toată vara. Cine are spațiu îl poate crește până la 2 m înălțime. Vara se udă bine, mai ales când se formează bobocii florali și îi prinde bine o grădină. Iarna are nevoie de un spațiu răcoros (8-10 grade Celsius) care-i asigură un înflorit bogat în vară. Se înmulțește prin butași de tulpină (primăvara și vara). Atenție! Lemnul și seva sunt otrăvitoare.
3. Condurul-doamnei (Tropaeolum majus), cunoscut și sub numele de condurași sau călțunași, deși de gădină în primul rând, ei se cultivă foarte bine și în ghiveci. Fie pitici, fie urcători, în balcon se pretează la ghivece suspendate. Florile pintenate sunt galben-portocalii, parfumate și țin până toamna târziu. Vor locuri bine luminate (însorite) și apă. Este o plantă anuală și se înmulțește prin semințe.
4. Primula (Primula obconica) înflorește în perioada de toamnă-primăvară, când temperatura este în jurul valorii de 15 grade Celsius. Cu cât este mai răcoare, cu atât florile țin mai mult. Vrea lumină foarte bună, dar nu soare direct. În perioada înfloritului are nevoie de umiditate permanentă. Planta poate fi ținută mai mulți ani, dar valoarea decorativă se diminuează. Am păstrat două ghivece, le-am asigurat în vara aceasta umbră slabă, udat puțin (cât să nu se ofilească) și acum reiau udatul, voi vedea dacă reușesc să le fac să înflorească. Primula se înmulțește prin semințe, dar greu, sau cu șanse, prin divizarea tufei, după înflorire. Atenție! Folosiți mănuși pentru că frunzele au peri care produc iritații și eczeme persoanelor sensibile. Din acest motiv i se mai spune „primulă otrăvitoare”.
5. Frezia (Freesia hybrida) ale cărei flori de diferite culori au un parfum dulce și sunt folosite mai mult ca flori tăiate, provenite din sere. Au înflorit bine și în ghiveci. Frezia vrea puțin soare direct, nu-i place căldura, se udă bine până i se ofilesc florile și trebuie susținută cu câteva bețișoare de 30-40 cm lungime. Se înmulțește prin tubero-bulbi (tulpini subterane) care se scot din pământ când florile s-au ofilit și prin ianuarie-februarie se plantează, se udă puțin până răsar. Tubero-bulbii nu suportă gerul iernii și nu se lasă, deci, peste iarnă în grădină.
Mai am micșunele (Cheiranthus), floare de ceară (Hoya), regina nopții, petunii, noptițe, crinul păcii (Spathiphyllum), zambile și mâna Maicii Domnului, iar cei cu grădină mai pot cultiva iasomie, liliac, crini (Lilium). Bucurii și să auzim numai de bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum cultiv orhidee | Revista Practic idei

Leave A Reply