5 sfaturi practice pe care nimeni nu ți le dă înainte să te apuci să-ți ridici o casă

0

Decizia de a demara construcția unei case este una majoră care nu se face de pe o zi pe alta. Suma de bani și efortul investite în această acțiune nu pot avea alt rezultat decât realizarea perfectă a tuturor idealurilor tale. Însă nu-ți imagina că pe drum nu vor apărea și obstacole.

Casa ta poate ieși exact așa cum ai visat, doar dacă plănuiești totul din timp și știi exact ce să ceri echipelor cu care lucrezi. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, de aceea e bine să te concentrezi pe cele mai importante.

Gândește-te ce tip de casă vrei să construiești

Vrei o casă pe care o vor locui generații la rând sau doar o casă mică de vacanță? Poate vrei camere mari pentru hobby-uri (o bibliotecă, un home cinema, un atelier de pictură sau o cameră de jocuri), poate vrei doar o grădină mare și preferi ideea unei case minimaliste.

Odată ce ai determinat rolul casei, îți va fi mult mai ușor să găsești zona ideală în care vei locui de acum de încolo. Nu cumpăra teren lângă un cartier de blocuri noi aflat în extindere și nici nu te îndepărta prea mult de orașele mari, dacă vrei să ai acces ușor la transport și centre pentru cumpărături. Asigură-te apoi că proiectul arhitectural îți satisface pe deplin nevoile. Odată ce acesta a fost aprobat, nu vei mai putea să revii asupra acestor decizii.

Dedică-ți timp pentru a te ocupa de proiect

Colaborarea cu echipa de muncitori poate fi una anevoioasă, dar este un efort pe care trebuie să-l depui pentru a ajunge la rezultatele dorite. Monitorizează atent progresul construcției, încă din faza designului arhitectural.

Încearcă să lucrezi cu profesioniști și cu echipe dedicate proiectului. Nu înseamnă că trebuie să-ți asumi roluri la care nu te pricepi, dar nu strică să te documentezi puțin despre lucruri precum armarea grinzilor sau uscarea sapei. Participă în mod activ la alegerea materialelor și nu face compromis la calitate, dacă vrei o casă durabilă. Cu toate astea…

Nu depăși bugetul

Cu siguranță, îți vei dori ca viitoarea ta locuință să aibă cele mai moderne dotări, însă depășirea bugetului implică sistarea lucrărilor. Stabilește-ți din timp prioritățile și ia-le în ordine. De exemplu, culoarea pereților poate fi schimbată mult mai ușor decât o instalație electrică ineficientă.

Concentrează-te pe elementele care vor face casa durabilă: fundație, zidărie, instalație electrică, gazul (sau sursa de energie pe care o alegi), canalizarea, izolația, acoperișul. Până când nu ești convins de calitatea acestor elemente, nici nu ar trebui să te gândești la culoarea faianței din baie.

Respectă rolul camerelor

Fii decis încă de la început asupra felului în care împarți spațiul locuibil. Nu poți decide brusc că o baie e prea mică și că vrei să faci în locul ei un dormitor, când deja au fost date găurile prin care urmează să intre țevile. Nici măcar între un dormitor  și un birou nu poți face ușor schimb fără să regândești măcar amplasarea prizelor (asta dacă nu vrei să ai fire de prelungitoare întinse peste tot).

Fii atent la dimensiunile pe care ți le comunică arhitectul și asigură-te că mărimea încăperilor este potrivită nevoilor tale. Odată ce fundația a fost turnată și primii stâlpi de rezistență au fost armați, e aproape imposibil să mai schimbi ceva în privința dimensiunilor viitoarelor camere.

Acceptă faptul că nu va putea fi totul perfect

Acest lucru îl va putea spune orice om care și-a făcut până acum o casă. Poate că o cameră va primi mult mai puțină lumină decât credeai sau poate că grosimea unui stâlp îți va strica total planurile pentru o debara de haine.

Nu-ți pierde entuziasmul din cauza detaliilor minore. Concentrează-te pe elementele esențiale și menține buna colaborare cu echipa. Dacă observi nereguli, nu aștepta până în ultimul moment pentru a le spune. Discuțiile constructive pot duce la soluții sau compromisuri pentru orice problemă.

Așadar, nu încerca să-ți faci o casă „ca în filme”. Încearcă doar să o faci durabilă, corespunzător utilată și practică. Mutatul în noua casă va rămâne unul dintre cele mai importante capitole din viața ta.

 

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply