5 lucruri pe care nu le știai despre boilerele electrice

0

Apuse sunt vremurile când apa era încălzită la cazan în locuințele care nu beneficiau de avantajele racordării la sistemul centralizat de încălzire. Cea mai utilizată soluție o reprezintă astăzi boilerul electric, o alegere frecventă chiar și printre locatarii de bloc care urmăresc un mai bun control al costurilor cu apa caldă.

O a doua alegere o reprezintă instant-ul, mulți proprietari oscilând între cele două variante. Iată ce trebuie să cunoască aceștia, alături de alte informații de tipul “bine de știut”:

  1. Proprietarii care aleg să achiziționeze un instant, în locul boilerului electric, o fac pentru că își doresc să reducă factura la energie și să aibă parte de apă caldă imediat, fără să existe un timp de așteptare. Spre deosebire de boiler, care acumulează și încălzește în mod continuu apa, în rezervor, atâta vreme cât este conectat la priză, un instant nu are rezervor, încălzește apa direct, în timp ce trece prin aparat, și nu are nevoie să funcționeze în mod continuu.

Problema este că instant-ul nu poate asigura o presiune a apei la fel de bună precum boilerul electric și nici un randament care să permită utilizarea pentru mai mult de o cameră, ceea ce înseamnă că este necesară montarea câte unui aparat în fiecare încăpere în care este nevoie de apă încălzită rapid.

  1. Teama unor proprietari că boilerul electric ar putea îngroșa factura la energie nu este întotdeauna justificată. Pe piață există astfel de modele de boiler electric, care stau foarte bine la capitolul eficiență energetică, fiind echipate cu funcții care reduc la minimum pierderile de energie. Economia de energie poate fi, în funcție de model, de 10-20%.
  2. Principalul avantaj al unui boiler electric este debitul mare de apă pe care îl asigură (care ține de capacitatea rezervorului), dar sunt de luat în calcul și alte criterii. În primul rând, boilerele electrice nu ocupa mult spațiu, așa cum te-ai aștepta, dacă alegerea merge spre modelele verticale, care au totuși o capacitate mare. Apoi, există numeroase modele noi cu termoizolare mărită, care păstrează constantă temperatura apei, pentru mai mult timp. În sfârșit, un astfel de boiler este simplu de montat, folosit și întreținut și are costuri reduse, în comparație cu alte variante de boilere.
  3. Celelalte opțiuni pe care le au proprietarii de case și apartamente care își doresc să instaleze un boiler sunt boilerele pe gaz, lemne, cele termoelectrice, sau boilerele tank in tank. Boilerele pe gaz sunt relativ accesibile, însă cer condiții speciale: montarea lor se face doar de către personalul specializat, într-o cameră care trebuie să atingă anumiți parametri.

Cele pe lemne pot fi alegerea potrivită pentru o casă la țară, nu doar datorită combustibilului folosit, ci și pentru că au o capacitate ridicată. Pe de altă parte, apa caldă va fi disponibilă doar atunci când se face focul în soba pe care o au încorporată.

  1. Modelele noi au protecție anti-îngheț, care împiedică scăderea temperaturii din rezervor până la valori foarte joase. Chiar și așa, pentru a evita înghețarea apei, nu monta boilerul electric într-o cameră expusă mereu frigului.

Ce alte informații ai vrea să cunoști despre boilerele electrice sau de alt tip?

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply