5 greșeli de evitat atunci când pui parchet în casă

0

Parchetul este soluția ideală pentru acoperirea podelei în multe locuințe și vine cu o serie de avantaje dificil de ignorat de către orice proprietar: prețul rezonabil, instalarea ușoară, păstrarea căldurii și durabilitatea. Plăcile de parchet disponibile acum pe piață sunt ușor de îmbinat și de montat, așa că nu mai este neapărată nevoie să apelezi la serviciile unui profesionist.
Cu toate acestea, dacă te-ai decis să montezi singur parchetul în locuința ta, este bine să te documentezi temeinic, astfel încât să nu comiți o greșeală care să te coste mult mai scump apoi. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli la montarea parchetului și cum le poți evita:
Alegi cel mai ieftin tip de parchet
Prețul este principalul factor după care se orientează la cumpărarea parchetului mulți proprietari de locuințe. Însă alegerea unui parchet de slabă calitate poate fi o investiție proastă, care să te coste mult mai mult, în cele din urmă. În primul rând, un parchet prost nu va fi la fel de rezistent în timp și vei fi nevoit să îl înlocuiești în câțiva ani. Pe de altă parte, poate conține chimicale periculoase pentru sănătatea ta și a familiei tale, folosite pentru a-i da un aspect mai atractiv. De asemenea, un parchet de proastă calitate va fi mai dificil de îmbinat, nu se va așeza la fel de ușor pe podea, mai ales dacă aceasta prezintă denivelări, și se poate deforma în timp.
Nu alegi finisajele odată cu parchetul
Orice încăpere va arăta neterminată dacă nu optezi și pentru montarea unor finisaje care să protejeze locurile cu trafic intens sau colțurile pereților împotriva loviturilor sau zgârieturilor. Un astfel de lambriu PVC se montează rapid cu adeziv și poate fi folosit pe orice tip de suprafață: tencuială, gresie, faianță, pentru a da un aspect elegant și sofisticat încăperii. O greșeală frecventă pe care o fac proprietarii de locuințe este aceea de a cumpăra separat parchetul și lambriurile și ajung astfel să nu găsească acele două nuanțe care să se completeze armonios. După cum vezi, în link-ul de mai sus găsești o gamă variată de lambriuri, care să se potrivească mai multor modele de parchet. Și cum prețul lor este unul extrem de mic, nu va trebui să aloci o sumă foarte mare din bugetul de renovare pentru aceste finisaje.
Montezi parchetul imediat ce l-ai cumpărat
Indiferent pentru ce tip de parchet ai optat, acesta trebuie ținut în camera în care urmează să fie montat pentru cel puțin 48 de ore. Astfel, el va fi ajustat la umiditatea din încăperea respectivă și nu își va schimba dimensiunile după montare. Pentru ca parchetul să nu se dilate sau să se umfle după montare, este recomandat ca acesta să aibă umiditatea la un nivel similar cu cel al camerei cu pricina, să fie montat pe o podea nivelată, fără denivelări mai mari de 3 milimetri și în care să nu existe fisuri sau zone de infiltrație.
Cumperi o cantitate prea mare sau prea mică de parchet
În funcție de forma camerei sau de dimensiunile acesteia, plăcile de parchet vor trebui ajustate pentru a corespunde. Asta înseamnă că vei folosi mai mult parchet decât ai calculat inițial, însă nu te grăbi să cumperi cantități cu 50% mai mari, doar pentru a avea certitudinea că nu vei rămâne cu zone neacoperite. În mod normal, ai nevoie de o cantitate cu 15% mai mare decât cea calculată, astfel încât să poți tăia plăcile fără nicio grijă. Înainte să dai comanda de parchet, asigură-te că ai efectuat toate măsurătorile corect și că încăperea în care vrei să îl montezi nu are o formă neobișnuită, care să necesite o cantitate mai mare decât cea normală.
Nu uita de izolațiile pentru podea
Izolarea podelei te poate feri de numeroase neplăceri, mai ales dacă locuiești la casă și ești supus riscului infiltrațiilor de apă, care pot duce la umflarea și deformarea parchetului. Există numeroase tipuri de izolații bune pentru podeaua locuinței, care țin umezeala la distanță și sunt bune inclusiv pentru confortul termic al casei tale. Cele mai populare sunt izolările cu politstiren extrudat, cele cu vată minerală sau cu folie de polietilenă spumoasă. După izolarea podelei, este recomandat să aștepți câteva zile pentru ca materialele folosite să se usuce și pentru a putea identifica din timp potențialele probleme cu izolația.
 
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Stelmakh Oxana

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply