5 detalii ascunse pe care le observi în ultima clipă și care îți pot pune casa la pământ

0

Pentru mulți dintre noi, casa este cea mai mare investiție pe care o facem în viață, așa că este important ca ea sa nu fie compromisă nici măcar de trecerea timpului.

Dacă vrei să îți păstrezi locuința într-o stare impecabilă, nu numai pentru a-i crește valoarea pe piață, dar și pentru a te scuti de cheltuieli inutile mai târziu, atunci este obligatoriu să faci niște verificări anuale și câteva lucrări prin care să-ti consolidezi casa. Dacă unele sunt la vedere și te ocupi de ele imediat cum apar, pe altele le vei observa abia când va fi deja prea târziu să le rezolvi fără pagube majore.

Structura locuinței tale este piatra de temelie

Odată ce ți-ai văzut casa construită, nu te mai gândești la cât de solidă este structura sa ori dacă aceasta a suferit modificări în timp. Indiferent de calitatea materialelor pe care le-ai folosit, apar fisuri și crăpături, iar rezistența lor scade de-a lungul anilor. Consolidarea structurii caselor este cel mai des întâlnită în cazul locuințelor din cărămidă. Subzidirea și consolidarea se realizează, de regulă, pe la colțurile casei, sub ferestre și în partea inferioară.

Cel mai eficient mod de a-ți consolida locuința este cu ajutorul unei armături din bolțari din BCA solizi, cu ajutorul cărora vei obține o structură rezistentă și o mai bună izolare termică. Unul dintre marile avantaje ale bolțarilor este că dimensiunea lor mare îi face să fie foarte ușor de manevrat, astfel încât proiectul nu îți va lua foarte mult timp și nici nu vei depune un efort prea mare.

Instalațiile electrice și de apă trebuie verificate periodic

O instalație electrică defectă poate produce pagube uriașe în locuința ta. Un scurtcircuit îți poate strica toate electrocasnicele din casă, dar poate provoca și un incendiu. Motivul pentru care ne preocupăm atât de rar de instalațiile electrice este pentru că acestea nu se află la vedere. O priză defectă este ușor de reparat, însă pentru a ajunge la întreaga instalație trebuie să spargi în pereți. De aceea, este important să faci periodic o verificare a acesteia. Un electrician bun va ști la ce să fie atent, în funcție de mai mulți parametri.

În ceea ce privește instalația de apă, principala grijă este legată de inundații sau de scurgeri de apă prin pereți. Dacă o inundație îți poate ruina parchetul și mobilierul, o scurgere de apă în perete duce la mucegai și la fisuri în ziduri, iar acestea pot avea costuri de reparație uriașe.

Centrala termică trebuie evaluată o dată la doi ani

Centralele termice pe gaz sunt nelipsite din orice casă, datorită eficienței lor și a costurilor reduse cu facturile. Însă este necesar ca o dată la doi ani să faci o revizie a centralei, pentru a te asigura că aceasta funcționează corect și nu te pune în pericol. În mod normal, instalatorul va verifica să nu existe scurgeri de gaze și ca încălzirea apei să fie realizată corect. Nu neglija niciodată revizia centralei, pentru că există cazuri în care scurgerile de gaze au provocat explozii sau intoxicări cu monoxid de carbon.

Deratizarea periodică ține la distanță rozătoarele și insectele

Casele sunt mai expuse dăunătorilor, mai ales primăvara sau vara, așa că va trebui să faci anual o dezinsecție și o deratizare. Furnicile și gândacii pot fi deosebit de periculoși în bucătărie, în timp ce șoarecii, viespile sau liliecii își pot face cuiburi în poduri, unde pot distruge firele electrice.

O altă problemă este reprezentată de carii, care își fac apariția mai ales în casele construite cu lemn. Acestea pot fi periculoase pentru că slăbesc stâlpii de lemn, dar îți pot distruge și mobilierul, mai ales că sunt dificil de văzut din prima cu ochiul liber. Primul semn că lemnul a fost infestat este reprezentat de apariția unor mici găuri rotunde. Pentru a scăpa de carii există atât soluții pentru protejarea lemnului, dar și aparate cu ultrasunete, care țin la distanță acești dăunători.

Pagubele provocate de fenomenele naturale pot fi evitate

Grindina și furtunile cu descărcări electrice sunt unele dintre fenomenele naturale care provoacă cele mai mari pagube. Potrivit Administrației Naționale a Atmosferei, grindina aduce anual pagube de peste 1 miliard de dolari, în special asupra acoperișurilor și a ferestrelor, scrie Huffington Post. Dacă locuiești într-o zonă în care căderile de grindină sunt frecvente, sfatul nostru este să investești în acoperișuri cu o rezistență mai mare la impact, pentru a-ți proteja mai bine locuința.

Pagube de 1 miliard de dolari aduc anual și descărcările electrice, care strică aparatele electrocasnice din casă. Soluția este să investești într-un generator de curent sau să te asiguri că aparatele sunt prevăzute cu surse de energie care să scadă impactul unei pene de curent. De asemenea, vântul puternic poate pune la pământ copacii din curte, așa că este esențial să te asiguri că aceștia nu vor cădea peste casă sau că nu pot răni pe cineva.

Dacă ții cont de toate aceste sfaturi, vei reuși să îți faci casa mai sigură și să eviți reparațiile care îți vor seca bugetul mai mult decât măsurile pe care trebuie să le iei pentru a le preveni.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Jim Lopes

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply