Decorez masa de Paște cu ouă și flori

0

Iuliana Lako, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Cu sufletul curat, cum am învățat încă din copilărie, aștept cu nerăbdare Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului.
Paștele este o sărbătoare sfântă, când întreaga familie se așază în jurul mesei încărcate cu mâncăruri alese, dar nu în ultimul rând o masă aranjată în așa fel încât să ne încânte ochii și sufletul. Putem să ne mândrim mai ales dacă suntem și lăudați de musafiri, pentru ornamentele făcute după imaginație cu mijloacele din gospodărie. Nici nu ne putem imagina câte lucruri minunate putem inventa dintr-un cofraj gol de ouă, coji de ouă, crengi de pomi înmuguriți și vopsea. Fiindcă vă scriu despre Paște, încep cu vopsitul ouălor.
Le poți vopsi natural cu coji de ceapă sau în apa în care ai fiert sfeclă roșie. Poți decora ouăle cu frunză de pătrunjel, flori, frunze trecute prin albuș de ou și lipite pe oul călduț ce se pune în vopsea, iar după ce oul s-a răcit, se dezlipește frunza. Poți obține ouă marmorate dacă oul călduț îl treci prin coji de ceapă tăiate fâșii mici, îl învelești în ciorap și îl pui în vopsea. Ouăle astfel vopsite trebuie unse cu puțină grăsime (slănină) ca să aibă un luciu.
De ouăle vopsite poți prinde cu puțin scoci incolor mici fundițe. Ouăle astfel pregătite le poți agăța pe o creangă de gutui pusă într-o vază. Cofrajul de ouă se poate vopsi în culoarea dorită, capacul se umple cu iarbă proaspătă, 2-3 pene și se mai pot pune și floricele, iar în partea cealaltă se pot așeza ouăle vopsite. Dacă ai prin casă ghivece de flori goale, le poți picta, sau îmbrăca în staniol și umple cu iarbă, iar în mijlocul ghiveciului poți așeza un ou vopsit, un iepuraș de ciocolată sau desenat și decupat, înconjurat cu fire de narcise, zambile, toporași.
Un decor minunat poți pregăti și din coajă de ou nevopsit. Ai nevoie de un platou pe care așezi iarbă, crenguțe, frunze, flori, se așază cojile de ouă, care iau locul unei vaze mici. Cojile de ouă bine spălate se umplu cu iarbă și în mijloc se așază câte un fir de narcisă sau altă floare de primăvară. Poți umple un pahar înalt cu ouă vopsite, așezate unul peste altul, iar ca decor în pahar se pune o frunză de lalea proaspăt tăiată. Cu tot respectul din lume, doresc întregului colectiv al redacției sărbători fericite și vă spun de pe acum „Hristos a Înviat!”

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply