4 sfaturi pentru grădinari începător pentru legume frumoase și sănătoase

0

Dacă ții cont de câteva sfaturi cât se poate de simple, vei avea o grădină cu legume gustoase și pline de vitamine, pentru toată familia.
O mică grădină de legume nu este greu de îngrijit, însă îți va furniza produse sănătoase și cu un gust ca cel pe care ți-l amintești din copilărie. Chiar și un teren mic este potrivit pentru a planta câteva legume și pentru a avea chiar lângă casă propria sursă de hrană sănătoasă. Iată câteva sfaturi de mare ajutor pentru cultivatorii începători:

  1. Primul lucru de care să ții cont când plantezi legume

Cel mai important aspect când cultivi o grădină de legume (indiferent de dimensiunea ei) este sămânța pe care o folosești. Practic, dacă nu alegi unele de calitate, poți să îngrijești plantele ca un agricultor profesionist, rezultatele vor fi tot unele sub așteptări. Alege, așadar, astfel de seminte pentru legume, selectate de cunoscători și din care vor crește plante viguroase și productive.
Semințele pe care le plantezi trebuie să fie atent alese, pentru că de ele depinde rezultatul final. Sunt baza plantei și merită să investești mai mult timp în găsirea unor semințe de calitate.

  1. Alege locul potrivit pentru legumele pe care le cultivi

Fiecare plantă are nevoile ei în ceea ce privește factorii de mediu – lumină, sol, apă – așa că e nevoie să găsești locul potrivit în terenul de care dispui pentru fiecare legumă în parte. Cele cu nevoi mai mari de lumină, în locuri unde bate soarele toată ziua, cele cu nevoi mai mari de apă, în zone bine drenate.
Totodată, dacă îți dorești o grădină cu mai multe specii de legume, este indicat să așezi plantele în următoarea grupare:

  • ardei, vinete, tomate, ceapă și rădăcinoase (morcov, țelină, ridiche)
  • ceapă și usturoi verde, salată, spanac
  • castraveți, dovlecei, fasole de grădină
  • leuștean, rubarbă
  1. Nu lăsa buruienile să fure toți nutrienții din sol

Buruienile trebuie eliminate din grădină, pentru că ele concurează cu legumele pentru nutrienți. Mai mult decât atât, buruienile pot chiar și să sufoce plantele de cultură și să compromită totalmente producția.
Pentru a scăpa de buruieni există metodele clasice – plivit sau îndepărtarea lor cu sapa. O metodă mai modernă este folosirea substanțelor care inhibă dezvoltarea buruienilor. Erbicidarea este o soluție folosită deja de ani de zile și reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă de a combate buruienile.

  1. Găsește soluțiile cele mai potrivite pentru a combate bolile și dăunătorii

Fiecare legumă are boli și dăunători specifici. Rotația culturilor este un prim pas pe care îl poți face pentru a menține grădina sănătoasă, însă este nevoie și de măsuri suplimentare de protecție. Există în fitofarmacii nenumărate produse care să combată bolile și dăunătorii, iar atâta vreme cât se respectă cantitățile recomandate de producător, folosirea pesticidelor este o metodă 100% sigură de a-ți proteja grădina.
Dacă nu îți dorești să folosești deloc pesticide, poți apela la produse făcute în casă. Pulverizarea plantelor cu un amestec din ulei vegetal sau chiar apă și săpun lichid sau un amestec din usturoi făcut pastă și apă.
În final, nu uita că grădinăritul este și o activitate foarte plăcută și că te va ajuta să risipești stresul. Așadar, dacă alegi să cultivi o grădină de legume petreci timp în aer liber, faci mișcare și ai parte de mese pline de vitamine și cu un gust desăvârșit.

Sursa foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply